25 april 2024 Gebruikers online: 26
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Almatine Leene mogelijk Theoloog des Vaderlands

Geplaatst op: 20 september 2017

Komende zaterdag wordt tijdens de Nacht van de Theologie de nieuwe Theoloog des Vaderlands bekend gemaakt. De oud-Hasseltse Almatine Leene is een van de kanshebbers, net als Claartje Kruijff en Rikko Voorberg. Zowel publiek als een vakjury kunnen hun stem uitbrengen. Het publiek krijgt hiertoe gelegenheid op deze website. Ook de projecten die de drie kandidaten voordragen zullen op deze site gepresenteerd worden.

Tijdens het symposium, dat er aan vooraf gaat houdt de ook in Hasselt woonachtige hoogleraar Prof. Herman Selderhuis (TUA) een lezing over “Wij zijn tot gesprek geboren, ruimte en grens van godsdienstgesprekken toen en nu”.

De ‘Nacht’ zal aanhaken bij 500 jaar Reformatie en iedereen met belangstelling voor theologie is van harte welkom. Het hele evenement is te volgen via een liveblog op deze website en op Facebook. Ook wordt er een aantal keer op NPO Radio 5 geschakeld naar het evenement.

Almatine Leene (1984) woonde in de eerste decennium van de eenentwintigste eeuw in Hasselt. Ze is nog steeds gastlid van de Ontmoetingskerk aan de Wedebrink. Haar ouders wonen in onze Hanzestad. Sinds enige jaren is ze als predikant werkzaam in de Nederduits Gereformeerde Kerk van Stellenbosch-Wes. Ook werkt ze als onderzoeker aan de universiteit van Stellenbosch en als docent dogmatiek en kerkgeschiedenis aan de Viaa Hogeschool Zwolle.

Over haar kandidaatstelling: “Ik wil graag theologie, in al haar kleurrijke schakeringen, op de kaart willen zetten. Geloof is relevant voor het hele leven – ook in het geseculariseerde Westen – en hoort niet alleen achter de voordeur. De Theoloog des Vaderlands heeft wat mij betreft een verbindende functie, zowel binnen- als buitenkerkelijk. Dat is iets wat bij mij past. Als bevlogen christen geniet ik van zinvolle en constructieve gesprekken en stel ik graag vragen om erachter te komen wat er echt speelt. Over theologie, de Bijbel en christenen bestaan veel misverstanden en vooroordelen. Maar als je mensen nieuwsgierig kunt maken door wat je doet en zegt, heeft dat een positief effect. Mijn project komend jaar is een beweging op gang brengen die opstaat tegen geweld. Op zeven plekken in het land zullen we aan de hand van theater, ervaringsdeskundigen, muziek en gesprek daarover nadenken.”

 

De Nacht van de Theologie wordt georganiseerd door een samenwerkingsverband van universiteiten, hogescholen, uitgeverijen en mediabedrijven*. Daar zal de nieuwe Theoloog des Vaderlands bekend worden gemaakt, naast het beste theologische boek van afgelopen jaar. De Theoloog des Vaderlands zal voor de periode van één jaar optreden als ambassadeur van de (academische) theologie in Nederland.
De uitslag wordt uiteindelijk voor vijftig procent bepaald door internetstemming en voor vijftig procent door een vakjury. Deze vakjury bestaat uit alle deelnemende organisaties, aangevuld met Tijs van den Brink, Annemiek Schrijver en Freek de Jonge. Voor de vakjury geldt dat de punten van de deelnemende universiteiten en hogescholen twee keer zo zwaar tellen.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Contour