23 april 2024 Gebruikers online: 21
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Alzheimer in de supermarkt: Wat te doen?

Geplaatst op: 21 september 2017

Mevrouw Doorn met haar dementerende man

Wat te doen als iemand voor de honderdste keer komkommers bij de winkel komt halen? Je kunt ze bijvoorbeeld een budget geven, oppert Kristel Klok, casemanager dementie bij IJsselheem. “Maar dat voelt vaak alsof ze weer zakgeld krijgen, en dat terwijl ze 80 jaar zijn. Dat te accepteren, is een heel proces.” Maar wat te doen in de winkel? Bij Emté wordt donderdag geoefend in de praktijk.

Een informatiestand in de winkel geeft mensen informatie over dementie en het reageren daarop. Ook loopt er iemand door de winkel, die doet alsof ze dementeert. Mevrouw Doorn is erop afgekomen, ze wist dat het ging gebeuren. “Mijn man heeft er ook een beetje last van”, vertelt ze.

Niet alleen in de winkel is dat lastig, ook thuis. “Zijn kortetermijngeheugen is helemaal weg, en dat is het ergste. Je bent er de hele dag mee bezig. Mijn man wil niks en heeft ook geen hobby’s, dus hij loopt de hele dag achter me aan. Zijn wereld is maar heel klein.”

Met 100 komkommers zal haar man vooralsnog niet thuis komen. “Ik stuur hem weleens naar de Boni, voor een pak vla. Daar komt hij dan ook mee thuis, maar ik moet hem niet om drie dingen vragen. Soms zijn het er wel twee en dan geef ik bijvoorbeeld een doosje mee. Dat zijn van die trucjes die je kunt doen.”

Toch is niet overal een oplossing voor. “Hij heeft geen besef van dag en nacht. Dus het is er altijd, ook ’s nachts. Ik heb vroeger in de zorg gewerkt, dus ik weet wel wat het is. Maar dan ga je weg en is het klaar. Nu blijft het. Hij kan wel goed fietsen, dus we zijn nu op zoek naar een fietsmaatje voor hem.”

Net als meneer Doorn blijven steeds meer dementerenden langer thuiswonen, met alle opgaven die dat met zich meebrengt. Klok maakt dan afspraken met bijvoorbeeld de familie om te kijken waar die tegenaan loopt. “En dat is heel breed. En we zijn er nog lang niet. We zoeken samen naar oplossingen. Iemand die graag rummikubt, kan dat bijvoorbeeld in het Teeuwland doen. Maar een man die altijd buiten gewerkt heeft, kun je niet in de dagbesteding zetten om te gaan koffiedrinken.”

Vraag van de dag: hoe kun je ze boodschappen laten doen, zonder dat er gekke dingen gebeuren? “Daar is bijvoorbeeld een systeem voor nodig. En als je dat kunt opbouwen, kunnen mensen langer thuisblijven. Dus we proberen ook bewustwording te creëren bij het personeel. En dat is niet alleen in de supermarkt, maar ook in pakweg de bibliotheek. Er zijn best wel dingen te verzinnen.”

Gepubliceerd door admin

Reacties zijn gesloten.

Contour