24 april 2024 Gebruikers online: 10
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

‘Gang naar Raad van State had voorkomen kunnen worden’

Geplaatst op: 13 december 2017

“We willen graag dat de vernieuwing van de N331 doorgang vindt”, zeggen omwonenden Albert Coster, Frank Walstra, Eelko Felix en anderen. Toch dienden ze, als vertegenwoordigers van een groep omwonenden appèl in bij de Raad van State.

Veel punten werden ingediend, een aantal punten zijn tijdens de rechtszaak al door de gemeente en de provincie aangepast en toegezegd. Toch bleven er twee punten over waarvan de Raad van State oordeelde: niet met de vereiste zorgvuldigheid voorbereid. De gemeente is ‘onzorgvuldig’ geweest met de voorbereiding en moet nader onderzoek doen naar onder andere de verkeersintensiteiten en de geluidsoverlast.

“Ik denk dat er eens meer geluisterd moet worden naar de burgers”, zegt Felix. “We wonen in een dichtbevolkt land en we moeten goed met elkaar omgaan. Als een burger dan zegt dat iets niet in de haak is, is het gesprek aangaan toch wel het minste wat je kunt doen, in plaats van met juridische aspecten komen.”

Hij is teleurgesteld in de gemeente. “Wij moeten er heel veel privé tijd insteken, het raakt mensen ook persoonlijk. Voor de gemeente is het gewoon werk.” De omwonenden beraden zich nu op eventuele vervolgstappen. “Het is wel een keer klaar”, zegt Coster. “Laat ze een oplossing gaan zoeken en de bewoners met geluidsoverlast voorthelpen.”

De gang naar de Raad van State had voorkomen kunnen worden, vindt hij. “Als ze in het ontwerpstadium de verbintenis hadden gezocht, waren we nu al veel verder geweest. Nu moet het achteraf rechtgebreid worden. Dat kost allemaal extra tijd dat niet begroot is.”

“We schieten er allemaal niks mee op”, vult Walstra aan. “Dit kent alleen maar gedupeerden. Ik zou het heel prettig vinden dat de gemeente eens contact zoekt met de burger.”

Dat ging volgens Felix al vroeg mis. “We hadden een gesprek en daarin zei de gemeente: ‘voor burgers van de gemeente Zwartewaterland staat altijd de rechtsweg open’. Met andere woorden: als jullie wat willen, moet je maar naar de rechtbank gaan.” Dit is een manier om burgers te ontmoedigen om bezwaar te maken tegen wat voor plan dan ook.

Terwijl de bewoners in een klankbordgroep zitten. “Iedereen was daar trouw van de partij, tot begin dit jaar. Na de eerste rechtszitting in februari is er geen uitnodiging meer geweest.  We zouden twee weken voor aanvang van de werkzaamheden op de hoogte worden gebracht.” Wat volgens Walstra niet gebeurd is. “Er zijn leidingen en kabels verlegd in mijn eigen perceel. Ik ben daarvan niet eens op de hoogte gebracht.”

De gemeente herkent zich niet in het geschetste beeld. “De gemeente heeft het bestemmingsplan zorgvuldig voorbereid. Van alle aangedragen beroepsgronden moet de gemeente op twee ter controle nog een nadere onderbouwing geven en een meting uitvoeren.” Alle andere aangedragen beroepsgronden zijn door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State ongegrond verklaard.

“Op verschillende momenten zijn er contacten met inwoners via inloopbijeenkomsten, de klankbordgroep, gesprekken en tijdens het spreekuur. Daarnaast is de gemeente altijd beschikbaar voor het beantwoorden van vragen.”

Inhoudelijk laat de gemeente zich niet uit over het oordeel omdat het nog onder de rechter is.

Gepubliceerd door admin

Reacties zijn gesloten.

Contour