6 december 2019 Gebruikers online: 18
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Binnenkort expositie over Reformatie en Synode van Dordrecht

Geplaatst op: 20 juni 2018

Van 2 juli tot eind september 2018 is in het Oude Stadhuis de expositie ‘500 jaar reformatie/400 jaar Synode van Dordrecht in Hasselt’ te zien. Deze expositie is samengesteld door de werkgroep tentoonstellingen van de Historische Vereniging Hasselt met medewerking van Refo 500 en de Vereniging Protestants Nederland.

Deze vereniging herdenkt dit jaar de Dordtse Synode in Hasselt. De herdenking zal midden september zijn en is mede in Hasselt georganiseerd vanwege deze expositie.

Hasselt was (en is nog steeds) een Heilige Stede met de Hasselter Aflaat en stond onder de invloed van de Moderne Devotie. In het  Agnietenklooster, slechts enige km buiten Hasselt, woonde Thomas a Kempis. Na de reformatie stonden er invloedrijke predikanten op de kansel, zoals dominee Bogerman, vader van Johannes Bogerman voorzitter van de Synode van Dordrecht en ook Ds. Vogelius die namens de provincie zitting had in de Synode.

Ook Ds. Plancius zoon van de beroemde Amsterdamse dominee/ cartograaf  Plancius stond hier op de kansel en in de 19e eeuw Ds. Gerhard Bruna die het hier maar liefst vanaf zijn kandidaatschap tot het eind van zijn leven volhield. Ds. Bruna was de betovergrootvader van de bekende tekenaar/schrijver Dick Bruna en ook de voorouder van de Bruna Uitgeverij en Bruna winkels.

“Bij binnenkomst van de expositieruimte ziet u meteen een meters grote afbeelding zoals de kerk er in 1900 uitzag vanuit het koor richting het Knol orgel gezien. Wij voeren u via de moderne devotie, de reformatie en de synode van Dordrecht naar de eerste helft van de twintigste eeuw in kerkelijk Hasselt. Voor de rest moet u zich laten verrassen door een bezoek te brengen aan deze expo”, aldus de organisatie.

De openingstijden zijn maandag t/m zaterdag van 10 tot 16 uur (vanaf 10 september tot eind september zijn de openingstijden van 11 tot 15 uur).

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.