20 april 2024 Gebruikers online: 17
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Hasselter vijftal rondt Noordkaap met Amerikaanse slee

Geplaatst op: 27 juni 2018

Vijf Hasselter vrienden hebben afgelopen weken een wel heel bijzondere roadtrip gemaakt. Ze namen deel aan de Baltic Sea Circle-Rally. In 18 dagen reed het vijftal vanuit Nederland via Zweden en Noorwegen naar de Noordkaap en via Finland en de Baltische staten weer terug. En dat allemaal in een Amerikaanse limo uit 1984 die nogal wat kuurtjes vertoonde onderweg. Naast de unieke ervaring haalden zij een mooi sponsorbedrag binnen voor Artsen zonder Grenzen.

“Zondag reden we met 30 à 40 auto’s achter elkaar over de A1 naar de finish in Amsterdam. Dat was mooi, de matrixborden gingen op ‘70’ omdat wij een kleine file hadden veroorzaakt.” Aan het woord is Robert Voerman. Samen met Reinder Buitenhuis, Leo Haverkate, Thomas van Dijk en Arjen Pleijsier vormden zij het team Nul Zes Lincoln Express. De naam verwijst naar de Lincoln Town Car Limousine waarmee de hachelijke tocht werd ondernomen.

“Vorig jaar tijdens Euifeest ontstond het idee om mee te doen”, vertelt Robert. Uiteindelijk werd de ouwe Amerikaan via Marktplaats op de kop getikt en begon het team met sleutelen. Dat ze de technische kennis onderweg ook nodig hadden was ingecalculeerd, maar toch viel de materiaalpech Robert wat tegen. “Een dag niet gesleuteld is een dag niet gereden, werd ons motto. Elke dag moest de motorkap wel omhoog.” Met onder meer een staalwerker en een machinewerker aan boord had elk teamlid zijn specialiteit om de bolide draaiende te houden. Twee lekke velgen waren problematisch maar een kapotte wiellager zorgde voor het grootste oponthoud. “Omdat we aan een rally meededen wilde de ANWB ons niet helpen, maar in Noorwegen zijn we wel goed geholpen. Een dame heeft zo’n beetje half Noorwegen afgebeld op zoek naar de juiste onderdelen.” Zo bleef het team een dag in het dorpje Korgen en werd zij fantastisch opgevangen door de lokale bevolking, die de vijf Nederlanders met hun slee als ware attractie zagen

Uiteindelijk kwamen de onderdelen via spoed-express uit Oslo en konden de Hasselters verder rijden richting de Noordkaap. “Vanaf daar hebben we geen ‘donker’ meer gehad, dat was heel apart voor ons ritme.” Het was ook heel feestelijk in het noorden met midzomernachtfeesten en blije mensen op de route. Nadat zij de prachtige Noordkaap hadden bereikt bleef het team positief door het getoeter van andere auto’s en lachende automobilisten om hen heen. “In Polen was het helemaal prachtig. Dan denk je dat het een bumperklever is, maar zijn het mensen die foto’s van de auto willen maken.”

Het team heeft met de trip ongeveer 1300 euro ingezameld voor Artsen zonder Grenzen. Botenbouwer Admiraal heeft in natura een belangrijk aandeel geleverd. Op de werf aan de Ambachtsweg is de Lincoln klaargestoomd voor de rally. “Admiraal brengt nu ook een landboot naar de Noordkaap”, werd gegrapt door de mannen.

Robert en z’n vrienden moeten wel twee keer nadenken nog zo’n trip te ondernemen. “Je ziet wel heel weinig van het land. We waren steeds onderweg. Maar ik had het voor geen goud willen missen.”

Via deze link naar de site van Artsen Zonder Grenzen kan nog sponsorgeld worden toegezegd.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour