26 juni 2019 Gebruikers online: 11
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Huizenprijzen blijven stijgen

Geplaatst op: 23 juli 2018

Al een jaar lang zet de trend op de Nederlandse woningmarkt door: dalende transactieaantallen door een te laag aanbod, grote prijsstijgingen en te weinig nieuwbouw om aan de groeiende vraag te voldoen. De woningmarkt is in veel regio’s krap, in sommige evenwichtig en slechts in één regio ruim (noordoost-Groningen).

Voor het vierde achtereenvolgende kwartaal zijn er minder woningen in Nederland verkocht dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In totaal verkochten NVM-makelaars ruim 38.600 woningen. De prijs is in het afgelopen kwartaal wederom gestegen.

Een potentiële koper in Nederland  had het afgelopen kwartaal gemiddeld keuze uit minder dan 4 woningen. De verkoopkans van woningen die te koop komen, neemt verder toe. 72% van de nieuw in aanbod gekomen woningen is binnen 90 dagen verkocht.

Een trend op de Nederlandse woningmarkt is het gegeven dat mensen nu eerst een huis kopen en daarna hun woning verkopen. “In de crisis was dat precies andersom”, zegt NVM makelaar Freek van den Berg van Bonthuis Vaartjes Makelaars. “Toen was het vooral zaak eerst een koper te vinden voor de huidige woning. Uit het ruim beschikbare aanbod was het vervolgens niet moeilijk om een nieuwe woning te vinden. In de huidige krappe woningmarkt wordt in veel gevallen eerst een nieuwe woning gekocht, alvorens te verkopen.”

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.