24 april 2024 Gebruikers online: 14
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Oudjaarsdraaien verliep onstuimig

Geplaatst op: 31 december 2018

De bezoekers aan het oudjaar uitdraaien maakten zich zorgen over de wieken; door de harde wind draaiden ze wel heel hard, vooral op de stelling zag het er spectaculair uit. Molenaar Peter Westerink kon ze gerust stellen: het gevlucht maakt met deze wind vijftien omwentelingen per minuut.

Omdat er vier wieken zijn betekent dit, dat een wiek zestig keer per minuut voorbij komt. “Onze molen kan dankzij de restauratie wel tachtig keer aan dus twintig omwentelingen. Geen reden tot zorg, integendeel, puur genieten voor de molenaars”, aldus de molenaars.

Was het op de stelling door de harde wind erg lawaaiig, in het Pakhuis was daar niet veel van te merken. Hier vermaakten de bezoekers zich met het maken van een puzzel van, natuurlijk, een molen. Ook genoten ze van warme glühwein en koffie met een plakje kruidkoek.

Om 20.00 uur verschenen de midwinterhoornblazers op de stelling en rondom de molen. Met hun vraag en antwoordspel namen ze afscheid van het oude jaar. Ook zij hadden voordeel van de wind: hun klanken waren tot ver in de omtrek te horen. Ondanks het slechte weer kijken de molenaars terug op een geslaagd oudjaar uitdraaien.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Contour