17 september 2019 Gebruikers online: 17
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

‘Thomas a Kempis’ vlucht opnieuw naar Hasselt

Geplaatst op: 11 juni 2019

Precies 590 jaar geleden sloeg Thomas a Kempis op de vlucht per schip. Toen, in 1429, stapte hij in bij de Agnietenberg in Zwolle op een schip om in Hasselt een veilig onderkomen te krijgen. Mink de Vries deed vanmiddag, als Thomas a Kempis, samen met zijn gevolg dat moment herbeleven op deze dag die te boek staat als Sint Barnabasdag

Burgemeester Bilder, Wethouder Coster en Wethouder Knol ontvingen monnik Thomas en zijn broeders, zusters en vrienden. Vanaf de Kaai ging de stoet te voet over de Heerengracht naar de baangracht. Daar was in de 15e eeuw het Mariaklooster gevestigd waar Thomas a Kempis veilig onderkomen vond bij de Moderne Devote Zusters.

“Thomas a Kempis beschrijft in zijn “ Kroniek van Sint Agnietenberg “ dat de spanning tussen de door de Paus benoemde bisschop Zweder van Utrecht, en de door Overijssel(Oversticht) en Sticht naar voren geschoven heer Rudolf zo toenam dat ze moesten vluchten. De geloofsgemeenschappen van de Moderne Devotie bleven trouw aan de Bisschop van Utrecht, en waren daardoor ook op de Agnietenberg hun leven niet zeker.

De groep sprak in de Schakel verder over de historische betekenis van Moderne Devotie en Hanze, de actuele betekenis van Moderne Devotie en Hanze voor gemeente Zwartewaterland. De lokale deskundige Paul Rademaker sprak onderweg ook over de achtergrind van verschillende locaties op de route, zoals bij het Mulerthuis aan de Heerengracht.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Eén reactie op “‘Thomas a Kempis’ vlucht opnieuw naar Hasselt”

  1. Was dit bezoek als een donderslag bij heldere Hemel of ….. jammer dat er zo weinig ruchtbaarheid aan is gegeven of heb ik wat gemist in de één of andere krant / facebook.