18 april 2024 Gebruikers online: 13
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Nieuwe publicatie Historische Vereniging

Geplaatst op: 30 juni 2019

De nieuwe uitgave van de Historische Vereniging is uit. Die borduurt voort op de expositie over het onderwijs in Hasselt die burgemeester Bilder in maart opende.

Het gaat namelijk om de scholing in de fraaie en/of nuttige vakken haken, naaien en breien. Een heel ander thema heeft het verhaal over de lotgevallen van de Meppeler knokploeg in de Tweede Wereldoorlog. Leden daarvan konden, als ze op de vlucht waren, onderduiken in Hasselt en maakten daar geregeld gebruik van. Er waren onder meer veilige adressen op de Eikenlaan, Baangracht en Prinsengracht, op de Sluizerdijk en in Zwartewatersklooster. Zelfs de toenmalige burgemeester Royer en zijn vrouw boden onderdak, als het hen gevraagd werd.

Het liep niet echt goed af met de verzetsgroep. Een aantal mannen liet in 1943 het leven door verraad. De overlevenden gingen door in de wetenschap dat ook voor hen de dood alom aanwezig was. Maar gelukkig liep het voor hen goed af. En om met een vrolijke noot te eindigen: de historie krijgt een happy end met een liefde die ooit aan de Eikenlaan begon.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Contour