19 april 2024 Gebruikers online: 9
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Ophef verwijderde wietplanten toch waardevol voor Jan en Jannie

Geplaatst op: 20 augustus 2019

Jan van Raalte aan de Van der Vechtlaan, waar hij zich gesteund voelt door de buurt

“Het was een rollercoaster afgelopen dagen”, vertelt Jan van Raalte (73). De gisteren verwijderde wietplanten die hij voor medicinale doeleinden kweekte in zijn tuin zorgden voor veel ophef en aandacht van landelijke media. “Ik had er al wel rekening mee gehouden, maar niet dat het zo uit de hand zou lopen. Maar het lijkt nu wel even rustiger te zijn geworden.”

“Ik heb net de wortels uit de grond getrokken en de boel weer netjes aangeharkt”, vertelt Jan dinsdagmiddag. Nieuwe plantjes komen er voorlopig niet. “Dan kan ik ze weer weg gaan halen, dat schiet niet op.” Maandagochtend heeft de politie, terwijl beiden niet thuis waren, de planten verwijderd. De actie was aangekondigd en de Van Raaltes hadden een termijn van twee weken om het zelf te verwijderen. Zouden zij dat niet zelf doen, dan zou de politie in actie komen. Maar het steekt Jan dat de agenten het hebben weggehaald precies op het moment dat hij met zijn vrouw de deur uit was. “Ik was kwaad zal ik je vertellen, ja en ook geëmotioneerd.”

Jan fietste net door de Van der Vechtlaan waar hij woont samen met zijn vrouw Jannie. Hij wordt door verschillende buren aangehaald die willen weten hoe het met hem is. Zijn directe buren staan -voor zover bekend- allemaal achter Jan en Jannie en waren goed geïnformeerd over de cannabis in zijn tuin en het doeleinde waarvoor hij het teelde. Jannie heeft al heel lang last van de huidaandoening psoriasis. Gaandeweg kwamen zij erachter dat medicinale wiet -verwerkt tot olie- de scherpste pijnklachten kon verminderen. Jan leerde hoe de planten op te kweken en de oogst tot olie te verwerken. Omdat hij niet meer dan vijf planten bezit zijn er geen strafrechtelijke risico’s. Maar zodra er ook maar één melding binnenkomt bij politie vervalt de gedoogconstructie en wordt alsnog de wet gehandhaafd die in principe geen enkele wietteelt toestaat.

Drie jaar woont het echtpaar nu aan de Van der Vechtlaan en ook buren bevestigen dat zij altijd open kaart hebben gespeeld over de planten in de tuin. “En iedereen die ik daarover sprak zei in mijn gezicht geen enkele moeite te hebben met mijn planten.” Het was dan ook een anonieme melding bij politie die verandering bracht. Maar nog steeds zegt Jan niet te weten wie de melding heeft gedaan.

Hij moet nog even bijkomen van alle aandacht. “De telefoon stond afgelopen dagen roodgloeiend. En ik hoorde dat een filmpje 123.000 keer was bekeken en dat wordt alleen nog maar meer. Ik ben zelfs gebeld door een coffeeshophouder uit Amsterdam die alle kosten voor een eventuele rechtszaak voor zijn rekening wil nemen. Maar zo ver laat ik het denk ik niet komen.” Hij is wel blij met alle media-aandacht. Want uiteindelijk hoopt hij dat eigen teelt als medicijn wordt toegestaan. Daarvoor is alle aandacht belangrijk vindt Jan. En door onder andere contact met Bart Hissink uit Goor put hij ook hoop. “In de gemeente Hof van Twente waar Bart woont heeft de politie bijvoorbeeld besloten om met meldingen zoals in ons geval niets meer te doen.” Hissink is al jaren druk met de lobby om wietteelt gelegaliseerd te krijgen voor pijnbestrijding. Jan van Raalte hoopt samen met Hissink op termijn ook stappen te kunnen zetten in Zwartewaterland.

Gepubliceerd door Bas Jansen

6 reacties op “Ophef verwijderde wietplanten toch waardevol voor Jan en Jannie”

  1. Het meest zorgelijk is wel, dat men hierover anoniem een melding maakt en dan ook nog via Misdaad Anoniem. Heb dan lef en bel gewoon aan. Helaas zijn wij aan het verzanden in betutteling, regeltjes, bureaucratie, maar vooral: het zinloze bemoeien met elkaar op de verkeerde manier. Leef en laat leven en hou op met elkaar te beloeren. We worden aan alle kanten al gecontroleerd en in de gaten gehouden en dan moet dit er ook nog bij? Dan over het plantjesbezet: in de tijd dat je 5 plantjes mocht hebben, was er weinig aan de hand. Maar het gepamper van de laatste jaren is ook hierin ver doorgeslagen, met als resultaat: zwaar geweld met dodelijke afloop in het criminele circuit en veel overlast door illegale plantages. En men blijft met een dikke laag boter op het hoofd bij hoog en laag beweren dat dit de juiste oplossing is. Terwijl ik om mij heen meer mensen kapot heb zien gaan aan tabak en alcohol dan aan wiet. Ik weet niet of het een goed idee is om de gemeente hierover te gaan mailen met informatie, want ook zij kunnen het landelijke beleid niet omzetten. Dus het zou beter zijn om politiek Den Haag hierover aan de jas te trekken. Al heb ik ook hierin grote twijfels. De VVD wordt alleen maar nog meer opgewonden van alles controleren en de touwtjes in handen nemen. En dat verkopen als opgeblazen gepamper in de ruimte. En wat vinden zij het toch fijn dat hun controlerende taak tegenwoordig overgenomen wordt door enkele laffe burgers.

  2. Ja wie wind zaait zal storm oogsten is het gezegde. Dat gaat hier wel op. Wat is belangrijk ,de olie of de legalisering ervan. Als die keuze is gemaakt,kun je verder

  3. Zulke dingen worden dan wel meteen gehandhaafd, maar zodra een boerka het Hasselter politie bureau of gemeentehuis binnen stapt weten ze niet wat handhaving betekend!

  4. Toen het moment kwam, dat mannen zich van jongens konden onderscheiden, gingen de kerels in de beveiliging aan het werk…
    En de klierjochies, die enige jaren daarvoor nog de rotjochies van het schoolplein waren, werden agentjes. Die stiekum komen klieren, als er niemand kijkt. Want aanbellen durven ze niet. Omdat ze vantevoren al weten, dat ze zich moeten schamen.
    Een anonieme melding ???
    Als hier sprake geweest zou zijn van een oprecht bezorgde burger, was er geen anonieme melding…. Dit is een contradictie in terminis.
    De melder behoort tot dezelfde verachtelijke groep mensen waaruit onze Hermandad onze nieuwe generatie beschermers selecteert ; klierjochies en kliermeiden, die er plezier aan beleven, om een ander het leven te vergallen.

  5. Ik denk dat het goed is om opbouwende kritiek even terug te koppelen naar gemeente en politie Zwartewaterland. Een brief met wat cannabis kan doen bijvoorbeeld. Gemeente Zwartewaterland: postbus 23, 8060 AA, Hasselt. E-mail: info@zwartewaterland.nl en het politiebureau: Telvorenstraat 2, 8061 CB Hasselt. Namens mij, ( een borstkanker en epilepsiepatiente die misschien wel haar leven hier aan dankt), en vele vele anderen, en wellicht iemand in uw omgeving die u lief heeft en het in de toekomst nodig heeft, bij voorbaat dank.

  6. Het kromme gekonkel in bekrompen Nederland om een plant. Je mag ze roken in een koffieshop maar de koffieshop mag niet bevoorraad worden rara hoe kan die shop zijn wiet verkopen? teelt is verboden maar het ligt wel in de koffieshop waar komt het dan vandaan? en wat is er in God,s naam mis met olie van wiet? Buiten een spacekake maken alleen voor medicinaal doeleind te gebruiken. Laat die bekrompenheid toch varen.

Contour