24 februari 2020 Gebruikers online: 20
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Ook Hasselters schaken in Zwartsluis

Geplaatst op: 7 oktober 2019

Schaakvereniging Het Zwarte Water in Zwartsluis verwelkomt graag nieuwe leden.  De club in Zwartsluis heeft leden uit een wijde regio waaronder ook Hasselt. Want het is dun gezaaid met schaakverenigingen. Zwolle, Meppel en Kampen zijn de dichtstbijzijnde clubs, de vereniging in Zwartsluis heeft met zestien leden al lang een regiofunctie.

“We hebben een redelijk stabiel ledenbestand. Sterker nog: de laatste jaren krijgen we er steeds een lid bij. Als dat zo doorgaat, worden we ooit een grote club”, lacht voorzitter Harm de Jong aan een van de lange tafels in verenigingsgebouw ’t Ende.

Die schakers komen uit Zwartsluis, Hasselt, Vollenhove en Kraggenburg. Ze vallen voor het spel en de goede sfeer. De gezelligheid van de schaakvereniging trekt, merkt ook de 87-jarige Teun Troost, die wedstrijdleider is. “De afgelopen jaren had ik een aantal reservespelers die ik kon bellen als we te weinig schakers hadden. Die zijn op een gegeven moment zelf lid geworden”, vertelt Troost.

“Ontspanning, een avondje bij de televisie weg en gezelligheid”, prijst Jurgens een lidmaatschap van de schaakvereniging aan. Grootmeester zijn is beslist niet nodig, voegt De Jong toe. “Misschien durven mensen niet omdat ze denken dat ze niet goed genoeg zijn. Maar dat is niet nodig. Bij ons kun je op elk niveau terecht”, aldus de voorzitter. De liefhebbers kunnen ook ‘extern’ spelen. Het Zwarte Water heeft twee wedstrijdteams die regelmatig de regio ingaan.

De Jong, ook nog lid van damvereniging DSS, doet dat zelf al bijna een leven lang. “Toen ik lid werd, waren we met een stuk of acht jeugdleden. Veel jongeren schaakten toen. Wij hebben nu één jongen die eens in de twee weken mee schaakt. Landelijk is dat beeld overigens anders: schaken is bezig met een terugkeer en is in veel steden ook onder de jeugd populair.”

Meer weten over de schaakvereniging? Kijk dan op www.svhetzwartewater.nl.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.