3 juni 2020 Gebruikers online: 24
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Toermalijn staakt wél

Geplaatst op: 6 november 2019

Lang niet alle basisscholen in Zwartewaterland staakten woensdag, merkten Greet Generaal en Harrie Rietman van de PvdA. Ze konden een taart als ‘steun in de rug’ afleveren bij De Vogelaar in Genemuiden en De Arembergschool in Zwartsluis, maar bij de derde openbare basisschool in Zwartewaterland botsen ze aanvankelijk op een muur van stilte. 

“Ziet er donker uit, die staken”, zegt Rietman als hij zijn auto parkeert voor de Streukeler Veste en links naar De Toermalijn kijkt. Ook binnen is het even zoeken naar beweging, maar uiteindelijk blijken boven toch enkele leerkrachten aan het werk. Minze Boltje wijst uiteindelijk de weg naar intern begeleider Esther ten Hove. Sommige medewerkers werken, maar leerlingen zijn er vandaag niet, vertelt ze.

Ten Hove legt de problemen in het onderwijs kort uit. Vooral de administratieplicht en de werkdruk zitten veel onderwijzers hoog. Dat is ook het verhaal dat Generaal en Rietman in Genemuiden en Zwartsluis te horen krijgen. Ook vinden de scholen het niet eerlijk dat ze worden afgerekend op prestaties. Juist op openbare scholen zitten kinderen, van buitenlandse afkomst, die taalproblemen hebben en daardoor logischerwijs minder presteren. Hans Schemkes van De Vogelaar in Genemuiden vindt overigens dat het onderwijs ook naar zichzelf moet kijken. “We willen allemaal goede resultaten overleggen en besteden daarom misschien wel meer tijd dan nodig aan plannen, rapporten en administratie. Meer dan de Onderwijsinspectie van ons vraagt.”

Rietman en Generaal hebben bij het overhandigen van de taart lovende woorden voor de leerkrachten. “Jullie doen belangrijk werk en verdienen alle waardering en een goede beloning”, aldus het duo, dat de aangekaarte lokale problemen meeneemt naar de fractie.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Eén reactie op “Toermalijn staakt wél”