28 mei 2020 Gebruikers online: 22
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Gemeente wil drukte ‘rotonde Zieleman’ aanpakken

Geplaatst op: 3 december 2019

Verkeersopstoppingen waren er ook al kort na de opening van de rotonde Vaartweg/N331 Foto: Ronald Mulder

De gemeente wil samen met provincie de verkeersdrukte bij de ‘rotonde Zieleman’ aanpakken. “Uit tellingen blijkt dat de verkeersdruk op de Zwartewaterweg/Buiten de Venepoort nog steeds groot is” en dat sinds de werkzaamheden “er in ieder geval geen afname merkbaar is”, schrijft het college in een brief aan de raad. Plan is om het volgend jaar aan te pakken tijdens reeds geplande onderhoudswerkzaamheden.

Volgens het college bestaat de indruk dat deze route nog vaak door doorgaand verkeer wordt gebruikt. Zodoende is de druk op de Buiten de Venepoort hoog in combinatie met landbouwverkeer, busverkeer en de lossende vrachtwagen bij de supermarkt. De combinatie met fietsers leidt tot ongewenste en mogelijk onveilige situaties. Vooral in de spitsen is het druk wat leidt tot wachtrijen en opstoppingen.

Op dit moment liggen er verschillende plannen klaar om de druk zoveel mogelijk weg te nemen. Zo is er het idee om een gemarkeerd kruis aan te brengen op het kruispuntsvlak van de aansluitingen van de paralelwegen op de N377, waardoor het verkeer beter kan doorstromen. Een ander plan is het realiseren van snelheidsremmende maatregelen op de Zwartewaterweg/Buiten de Venepoort. Zo moet de route over de provinciale weg aantrekkelijker worden dan de paralelwegen.

Plan is ook om de verkeerslichten verderop op de Vaartweg te verbeteren. Na analyse blijkt dat twee zogeheten signaleringslussen op het wegdek kapot zijn. Ook moet de software worden aangepast aan de veranderde verkeersdrukte.

Gepubliceerd door Bas Jansen

7 reacties op “Gemeente wil drukte ‘rotonde Zieleman’ aanpakken”

 1. Als het erg druk is op de N377 dan wil ook wel eens de Zwartewaterweg/Buiten de Venepoort pakken komende vanuit Stadshagen. Zeker als ik haast heb is dit verleidelijk. Ik ben vast niet de enige, dus ja er is sluipverkeer. Ik ben er helemaal voor om dit minder aantrekkelijk te maken. Vermoedelijk zal dit de doorstroming op de rotonde bij Zieleman iets verbeteren en uiteraard is de verkeersveiligheid er bij gebaat.

 2. Logisch zou zijn een rondweg via de Vaartweg richting de brommerd/industrieterrein Hasselt. Veroorzakers groei is met name het verkeer uit Stadshagen/Genemuiden.

 3. Het probleem van de opstoppingen is de drukte en de stoplichten op de Vaartweg dat veroorzaakt word door het verkeer dat zo de wijken van Hasselt in duikt.
  Doordat de binnenstad onaantrekkelijk is gemaakt moet iedereen die in Hasselt woont over die Vaartweg.
  Ook is het de handigste weg voor bv Genemuidenaren en Sluizigers om naar Nieuwleusen te rijden.

  De oplossing zou zijn een nieuwe rondweg om Hasselt heen die weer aansluit op de Vaartweg richting de Lichtmis. Zeg maar op de plek waar nu de Stadsweg en de Holtrustweg is. En daar goede afslagen maken voor de wijken De Nadorst en Om De Weede.

  Wat ook handig zou zijn is de brug over het Zwarte Water verplaatsen en een extra brug. 1 brug die bij de Stadsweg het Zwartewater over zou gaan en uitkomt op de weg naar Genemuiden en 1 aan de andere kant van Hasselt. Die zou ter hoogte van het gemaal aan de Stenendijk moeten komen richting het Industrieterrein. Zo kan het verkeer van ons industrie terrein makkelijker richting de A28 via de Lichtmis. En het zou weer mooi kunnen aansluiten op de nieuwe rondweg.

 4. Is het dan ook mogelijk, dat je aan de achterkant van de verkeerslichten kan zien, welke kleur er aan de voorkant brandt.
  Als je b.v. vanaf de rotonde komt en je wilt linksaf de burg. Malcorpslaan op, sta je vaak onnodig te wachten, omdat je dan niet kan zien of het tegemoetkomende verkeer groen, of rood heeft.