19 april 2024 Gebruikers online: 13
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Jenneke start winkel uit liefde voor oude meubels

Geplaatst op: 12 december 2019

Jenneke heeft de sleutel al voor het winkelpand dat nu nog leeg staat.

Jenneke Kroes heeft ongelooflijk veel zin in haar nieuwe avontuur. Eind maart opent zij dan de deuren van Lonk aan de Nieuwstraat. Met Lonk wil ze een sfeervolle zaak neerzetten met vintage meubelen, een rek leuke kleding en andere lifestyle-artikelen. “Ik heb een fascinatie om oude meubels weer een nieuw leven te geven.”

Ze stroomt over van enthousiasme als ze het over haar uit-de-hand-gelopen hobby heeft. “Ik handel nu al zo’n zes jaar in vintage meubeltjes, vooral via Marktplaats. Het begon eigenlijk uit verveling en nu is het een verslaving”, vertelt Jenneke lachend. Toen ze net moeder was wilde ze wat om handen hebben. Haar eigen interieur aan de baangracht is een fraaie showroom van haar bedrijvigheid. Veel meubels in haar woning hebben ook al een heel leven achter de rug. Soms ook met een totaal andere bestemming dan waar het nu voor wordt gebruikt. “Ik vind het superleuk om oude dingen een andere functie te geven.” Naast het aanrecht staat bijvoorbeeld een witte trolley die ooit diende in een ziekenhuis. Nu staat het als blikvanger vol met keukengerei.

Waar het kopen van meubels eerst voor eigen gebruik was, ging ze al gauw spullen doorverkopen en kreeg daar steeds meer aardigheid in. “Ik struin van alles af en steeds meer mensen weten mij te vinden als ze meubels tegenkomen.” De laatste tijd is haar voorraad zo opgelopen dat ze externe opslag nodig had. Gelukkig kon ze via haar man Dennis (van Mulder & Kroes Bestratingen) wat ruimte gebruiken van een loods. Al gauw bedacht ze dat die spullen ook net zo goed een plek kon krijgen in een mooi winkelpand waar iedereen kan binnenlopen.

“Detailhandel is sowieso helemaal mijn ding. Ik heb in Hasselt -ook in de Nieuwstraat- vier jaar bij Hier Mode gewerkt en tot twee jaar geleden dertien jaar bij een kledingwinkel in Stadshagen.” Tegelijk is ze in haar enthousiasme reëel wat betreft de verwachtingen. “Ik weet heus wel dat niet iedereen in Hasselt hiervoor warmloopt. En ik ga er ook echt niet vanuit dat ik nu binnen ga lopen.” Toch ziet ze ook gaten in het Hasselter aanbod waarop ze wil inspringen. “Kleding ontbreekt nu in Hasselt, en daarom wil ook een basic lijn van een of meerdere merken gaan aanbieden.” Verder is het voor Jenneke een ontdekking hoe haar winkel vorm gaat krijgen. Daarmee volgt ze de trend van ‘Fashion & Lifestyle’-winkels met een breed aanbod wat qua sfeer bij elkaar past.

En dan nog de naam: Lonk. “Dat heb ik gewoon bedacht tijdens een vakantie. Ik vond het gewoon leuk klinken.” Het had ook zomaar een Zweeds woord kunnen zijn. Want haar afgelopen zomervakantie in Scandinavië gaf Jenneke ook waardevolle inspiratie. Tussen de campings door werd ze verleid door alle ‘Loppis’-borden langs de weg. Dat zijn vlooienmarkten, vaak op het platteland bij iemand in de schuur. Voor Jenneke zijn het ware goudmijntjes. “Daar zag ik zoveel mooie spullen, vaak mooi vervaagd hout. Lang niet alles wat ze zag kon in de bus helaas. Maar komend jaar wil jaar ik met een aanhanger weer die kant op!”

Lonk opent eind maart haar deuren op dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag.

Gepubliceerd door Bas Jansen

2 reacties op “Jenneke start winkel uit liefde voor oude meubels”

Contour