18 april 2024 Gebruikers online: 25
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Geen nieuwe woning Zwartewatersklooster door mogelijke riddergraven

Geplaatst op: 16 december 2019

Op het adres Zwartewatersklooster 11 is het in de toekomst niet meer mogelijk om een nieuwe woning te bouwen. De gemeente heeft na advies van onder meer de Historische Vereniging Hasselt en een archeologiewerkgroep besloten het bestemmingsplan voor die locatie te gaan wijzigen.  Mogelijk zijn vlakbij ridders uit de slag bij Ane in juli 1227 begraven.

Nu maakt het ontwerp bestemmingsplan nog de bouw mogelijk van een nieuwe woning op een perceel ongeveer 500 meter ten noorden van het buurtschap. Aangegeven wordt dat de omgeving van Zwartewatersklooster archeologisch zeer waardevol is.

Wethouder Gerrit Knol: “Zwartewatersklooster is een historisch buurtschap. Op het voormalige boerenerf Zwartewatersklooster 11 willen we het historisch verhaal weer beleefbaar maken. De slag bij Ane is een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Overijssel.” Een stichting met betrokkenen uit het gebied maakt daarvoor plannen. De historische vereniging Hasselt en AWN hebben benadrukt dat de impact van de nieuwe woning zo groot is dat dit het vertellen en het beleven van het verhaal van Zwartewatersklooster verstoort. “Samen met de provincie Overijssel hebben we gezocht naar een manier om de bouwmogelijkheden voor een nieuwe woning uit dit bestemmingplan te verwijderen. De grond is namelijk van de provincie Overijssel. Dat is gelukt. De provincie heeft ons hiervoor ruimte gegeven. Het gebied blijft nu beschikbaar voor toekomstig archeologisch onderzoek. Precies zoals de deskundigen graag willen,” aldus Gerrit Knol.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour