10 augustus 2020 Gebruikers online: 24
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Wie wordt de nieuwe wethouder?

Geplaatst op: 10 februari 2020

Harrie Rietman toen hij in 2018 opnieuw toetrad tot de gemeenteraad

“Weinig banen die zo uitdagend zijn als het wethouderschap…”, zegt Harrie Rietman van de PvdA, die wordt genoemd als een van de kandidaten om de afgetreden Albert Coster op te volgen. Net als CDA, VVD en GemeenteBelangen zou de PvdA de coalitie van SGP en ChristenUnie weer aan een meerderheid kunnen helpen. 

Of het PvdA-raadslid inderdaad bestuurder wordt, moet de komende weken blijken. ChristenUnie is aan zet om gesprekken met de partijen te voeren. Een eerste ronde is vorige week al geweest. Volgens Rietman was dat in het geval van zijn partij een ‘positief’ gesprek, zo zei hij zaterdag bij Zwartewater FM.

Vermoedelijk moet de partij die aanschuift ook een wethouder leveren. Met Rietman zou de PvdA een ervaren man naar voren kunnen schuiven, want hij was eerder wethouder in Genemuiden. “Twintig jaar geleden, andere omstandigheden”, zegt Rietman, die desondanks spreekt over een mooie baan. “Het trekt me wel, maar aan de andere kant heb ik een half jaar terug de stap genomen om te stoppen met het onderwijs. Ik werk nog een dag, doe SCEG en de gemeenteraad. Dat is een prettig leven zonder al te veel hectiek. Als de vraag mocht komen, moet ik dat allemaal goed afwegen”, aldus Rietman, die in ieder geval ‘geen tegenzin’ voelt.

Ook collega raadslid Roel Withaar sprak zaterdag bij Zwartewater FM. Ondanks dat hij ook ervaring heeft als wethouder (ook in Genemuiden voor de samenvoeging), ziet hij zich niet direct als belangrijke kandidaat. “Het is belangrijk dat er een solide coalitie komt. SGP en ChristenUnie hebben samen negen van de negentien zetels. Wij kunnen daar één zetel aan toevoegen. Van de coalitiepartijen is er regelmatig een raadslid afwezig en dus heb je dan niet altijd een meerderheid”, zegt Withaar, die ook nog oppert dat SGP en ChristenUnie met steun van een andere partij doorgaan en zelf naar een wethouder zoeken.

In de visie van Withaar lijken CDA en PvdA kortom de partijen die zouden kunnen aanschuiven. VVD heeft met John Smits ook een politicus met wethouder-ervaring (in Brabant) in huis. Mocht het CDA oren naar de coalitie hebben, dan zou mogelijk Margreet Bosma de eerste vrouwelijke wethouder van Zwartewaterland kunnen hebben. Op die mogelijkheid wilde ze donderdag na de gemeenteraad nog niet ingaan.

Withaar weet uit ervaring wel hoe zwaar de baan van wethouder is. “Zelf was ik destijds 50 procent wethouder, maar in de praktijk werkte dat niet: je ben twaalf maanden lang 24 uur per dag wethouder. Die baan moet je niet onderschatten. Je beleeft tropenjaren, maar aan de andere kant kun je wel veel voor de gemeenschap betekenen”, aldus Withaar.

De verwachting is dat SGP en ChristenUnie binnen enkele weken een knoop doorhakken. Voordeel is dat de andere partijen zich voor een groot deel in het coalitieakkoord kunnen vinden. Al zal een partij die toetreedt, daar ongetwijfeld ook zijn eigen draai aan willen geven. Een nieuwe partij in de coalitie is nodig nadat SGP en ChristenUnie vorige week het vertrouwen in BGZ opzegden.

Gepubliceerd door Bas Jansen

2 reacties op “Wie wordt de nieuwe wethouder?”

  1. Een duobaan van twee wethouders lijkt me een optie. Dan denk ik aan een pvda-er en een vvd-er.
    Is eens weer iets anders. Hebben we in ieder geval twee ervaren ex wethouders.

  2. Dit zou een hele goede zet zijn, Harrie is de enige in de raad die ik capabel acht om die klus te doen, het is zowiezo goed dat er niet nog een christelijke partij aanschuift, dat gaat tzt. tegenwerken