25 april 2024 Gebruikers online: 39
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

‘Hoofdpijndossier’ Molenwaard weer op tafel

Geplaatst op: 19 februari 2020

De gemeenteraad buigt zich volgende week over de actualisatie van het bestemmingsplan Molenwaard. Dat is het bekende ‘hoofdpijndossier’ dat onlangs een breuk in de coalitie tussen ChristenUnie en SGP en BGZ veroorzaakte, waardoor Albert Coster uiteindelijk ontslag nam als wethouder.

Zoals verwacht stelt het college van B en W aan de gemeenteraad voor om geen permanente bewoning toe te staan op De Molenwaard. Wel behouden bewoners de bestaande rechten. Volgens het college heeft dat de minste financiële consequenties, ondanks dat het besluit niet aansluit bij de wensen van de bewoners en bij de huidige situatie. Verreweg het grootste deel van de bewoners woont permanent op het park.

Uit een onderzoek blijkt dat 80 procent van de bewoners het liefst een ‘dubbelbestemming’ ziet. 14 procent van de bewoners pleit voor het toestaan van permanent wonen. Als De Molenwaard een ‘gewone’ woonwijk zou worden, vreest de gemeente echter voor hoge kosten. Woningen moeten dan voldoen aan de regels en eisen van reguliere woningen. Ook is onduidelijk wie dan opdraait voor het onderhoud aan de wegen.  Behoud van de huidige situatie is ook het minst ingrijpend voor de jachthaven.

De Molenwaard is in 1991 gebouwd. De woningen gelden sindsdien als ‘boothuisappartementen’. De scheepswerf diende in 2008 een verzoek tot handhaving in bij de gemeente, omdat veel mensen de recreatiewoningen als permanente bewoning beschouwden. Mocht de gemeenteraad volgende week ook een voorkeur hebben voor het gekozen scenario, dan moet de gemeente het permanente gebruik van woningen aanpakken.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Contour