24 januari 2021 Gebruikers online: 20
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 8 februari 2017

Bij het dorp Qumran aan de rand van de Dode zee in Palestina vindt de bedoeïenenherder Mohammed ed-Dhib op 7 februari 1947, 70 jaar geleden, oude handschriften in een grot. Via een antiquiar komen stukken papyrus terecht bij de archeologische faculteit van de Universiteit van Jeruzalem. Vanaf dat moment worden de vondsten bekend onder de naam Dode Zee-rollen. Al snel is duidelijk dat ze oude joodse (oud-testamentair) teksten bevatten. Al met al duurt het tientallen jaren voordat er officiële publicaties over en van de inhoud komen. Dit voedt geruchten over samenzweringscomplotten van de Rooms-Katholieke Kerk. De teksten zouden het traditionele christendom ondermijnen en daarom zou de kerk publicatie tegenhouden. Helderzienden, schrijvers en journalisten storten zich op dit sensationele onderwerp. Na de uiteindelijke publicatie van de teksten blijft van de complottheoriëen niets over. De teksten bevatten gewoon de oude boeken van het Jodendom die van 100 jaar voor, tot 200 jaar na het begin van de westerse jaartelling op papier zijn gezet.

Desalniettemin opende onze ‘gastspeler’ Ebo Bos tegen Henrik Jordan. Ebo opende met d4, na d5 gevolgd door c4. Doordat Henrik te veel pionnen opspeelde kwam hij niet tot het ontwikkelen van zijn stukken en was rocheren ook niet meer mogelijk. Toen hij zijn geliefde paardje en even later nog een pion aan Ebo moest overhandigen was het uit met de ‘schaakpret’ en kon hij na 16 zetten Ebo de hand schudden. Onze ‘gastspeler’ speelt zo goed dat het niet uitgesloten is dat hij kampioen bij schaakclub Het Zwartewater ‘gastclubschaker’ van 2017 wordt. We wachten af.

Willem-Pieter v.d. Berg trof Henk Terpstra. Henk opende sterk en Willem-Pieter zette een valletje op wat Henk niet gezien had. Hierdoor verloor Henk een paardje en Willem-Pieter vervolgde zijn opmars totdat ook hij een loper verloor, maar ging direct weer in de aanval. Hier was Henk niet tegen opgewassen en moest even later opgeven.

Harm de Jong nam het tegen Wim Jurgens op. Harm opende goed en het was voor Wim uitkijken geblazen. In het middenspel kwam Harm met zijn loper, gedekt door zijn ‘betoverende dame’ diagonaal en gaf Wim schaak wat hem een pion kostte. Harm ging voluit in de aanval maar Wim verdedigde als geen ander. In eindspel bleek remise onontkoombaar. En zo geschiedde.

 

“Het ei moet niet wijzer willen zijn dan de kip”

Erasmus

Nederlands humanist en filosoof

Leefde van: 1469-1536

 

Kijk ook eens bij: svhetzwartewater.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore