25 januari 2021 Gebruikers online: 44
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Byzantijns mannenkoor naar Mastenbroek

Geplaatst op: 9 februari 2017

Het Hoorns Byzantijns Mannenkoor geeft een paasconcert op Witte Donderdag (13 april a.s.) om 20.00 uur in de Hervormde Kerk van Mastenbroek. Een concert dat als een belevenis wordt ervaren door mensen die eerder met deze muziek in aanraking zijn gekomen. Het belooft een bijzonder concert te worden waarin liederen uit de Lijdenstijd en Pasen centraal staan, maar ook andere liturgische gezangen uit het uitgebreide repertoire van het koor zullen te beluisteren zijn. Het concert wordt georganiseerd door de Genemuider broers Johannes en Herman Mateboer. Zij zijn al langer liefhebber van deze prachtige muziek en trouwe bezoekers van de concerten van het Hoorns Byzantijns Mannenkoor.

“In een streek waar een heel levendige koorcultuur bestaat leek het ons leuk om de mensen ook eens kennis te laten maken met deze prachtige en mystieke muziek uit de Slavische landen.” Aldus Herman Mateboer

Voor de pauze voeren de gezangen uit de Lijdenstijd de boventoon. Na de pauze klinken de uitbundige gezangen van het licht dat de duisternis verdrijft. (Het Christos Woskrese = Christus is opgestaan, klinkt in veel toonaarden). Dat de Lijdenstijd en Pasen het hoogtepunt zijn in het kerkelijk jaar van de Oosters Orthodoxe eredienst is te merken aan het grote aantal gezangen en bewerkingen dat daarin door de eeuwen heen is ontstaan. Van eenvoudige eeuwenoude eenstemmige gezangen, via zeventiende-eeuwse driestemmigheid, tot romantische vierstemmigheid uit de twintigste eeuw. Het koor brengt zo een afwisselend programma waarin het Paasfeest in al zijn facetten bezongen wordt. Een feest dat in de Russische traditie ook heden nog volop gevierd wordt. De Russen trekken het Paasfeest (de opstanding van de Heer) door naar hun dagelijks leven en beschouwen dit als een aanzet tot herstel en vernieuwing van banden met familie, vrienden en buren. En dat mag gevierd worden!

Bijzonder is dat dit jaar zowel het Westerse Paasfeest (Gregoriaanse kalender) en het Oosters Orthodox Paasfeest (Juliaanse kalender) op 16 en 17 april valt.

Het HBM vierde in 2015 haar dertigjarig jubileum. Het koor staat onder leiding van dirigent Grigori Sarolea. Sarolea studeerde koordirectie aan het Conservatorium van den Haag. De dirigent neemt tijdens de concerten geregeld een moment om het publiek op bevlogen wijze uitleg te geven over de betekenis en de oorsprong van sommige liederen.

Kom donderdag 13 april naar de Hervormde Kerk in Mastenbroek, luister naar de diepe bassen en heldere tenoren en laat u meevoeren door de eeuwenoude melodieën van de Slavische Ritus.

HBM: Paasconcert Plaats: Hervormde Kerk, Kerkwetering Mastenbroek Datum: donderdag 13 april 2017 Tijd: 20.00 uur Kerk open 19.30 Entree: € 13,50 in de voorverkoop, reserveer via hbmmastenbroek@gmail.com

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore