28 november 2020 Gebruikers online: 26
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Middenstanders zien markt graag naar het centrum komen

Geplaatst op: 28 februari 2017

Helma Ooms van Pink en Zo zet zich in voor centrum Hasselt.

De tweede Voorjaarsmarkt in het centrum van Hasselt wordt groter dan editie nummer één. Dat vertelt initiatiefnemer Helma Ooms. De voorzitter van Winkeliersvereniging Hasselt heeft de organisatie dit jaar uit handen gegeven aan een organisatiebureau. “Dat heeft een netwerk onder de marktkooplui. De interesse is nu al groter dan vorig jaar”, vertelt Ooms over de markt die voor 1 april op de kalender staat. Ze zou ook graag zien dat de weekmarkt naar het centrum verhuist.

Ooms streek twee jaar geleden neer in Hanzestad Hasselt. Ze opende kinderkledingwinkel Pink en Zo aan de Hoogstraat en was binnen de kortste keren voorzitter van Winkeliersvereniging Hasselt. Die lag destijds op zijn gat. Oud zeer was daarvan een belangrijke oorzaak. “Ik ben een type van vooruitkijken en ik heb de indruk dat dit aanslaat. De voorjaars- en kerstmarkt van vorig jaar was een succes en we hebben mooie acties kunnen organiseren.”

Belangrijkste succesnummer is misschien wel Doddle Days, wijst ze op een televisiescherm in haar winkel. “Tien winkeliers in Hasselt doen daaraan al mee en het werkt echt heel goed. Je spaart punten en die kun je vervolgens omruilen voor echt geld. We versterken elkaar op die manier, ook met leuke acties. Koop je iets bij mij, dan krijg je elders een cadeau of bijvoorbeeld een pizzapunt bij de pizzeria. Dat slaat erg aan.”

Het maakt winkelen in Hasselt aantrekkelijker en daarmee valt de slag tegen internet en de grote stad te winnen, vindt Ooms. “Je hoort wel eens dat Hasselters minder snel inkopen doen in eigen stad dan omringende plaatsen. Als het hier voldoende aantrekkelijk is, doen ze dat volgens mij wel. Daar werken we hard aan. We zouden bijvoorbeeld graag de weekmarkt naar het centrum verplaatsen. Hier is volgens mij veel meer sfeer en de mogelijkheden zijn er zeker. Ik hoop dat we de marktkooplui daar ook van kunnen overtuigen.”

Ook nu al ziet ze dat steeds meer mensen uit onder meer Genemuiden, Zwartsluis en Rouveen het winkelbestand van Hasselt ontdekken. “En laten we wel zijn: we hebben hier nog steeds een mooi aanbod aan winkels. We werken bovendien hard aan de leegstand. Ik heb op Facebook het idee geopperd om een slager, bakker en groenteboer samen te voegen in een pandje. Dan heb je weer een mooie invulling. Zestienduizend mensen hebben dat bericht gelezen. Hopelijk krijgt dat een vervolg.”

Over de medewerking van de gemeente is Ooms in ieder geval te spreken. “Natuurlijk zie je dingen soms anders, maar bij de organisatie van de markten kregen we heel veel medewerking. De gemeente hielp bij de vergunning en zette zelf hekken neer. Dat was super. En dat de markt aansloeg was prachtig. Ik hoop dat editie twee een nog groter succes wordt.”

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore