25 november 2020 Gebruikers online: 26
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Hoorns Byzantijns Mannenkoor naar Mastenbroek

Geplaatst op: 3 maart 2017

Het Hoorns Byzantijns Mannenkoor geeft op donderdag 13 april, Witte Donderdag, een optreden in de Hervormde kerk van Mastenbroek. Dat begint om 20:00 uur.  Het concert wordt georganiseerd door de Genemuider broers Johannes en Herman Mateboer die beiden al langer liefhebber van dit muziekgenre zijn.

“In een streek waar een heel levendige koorcultuur bestaat leek het ons leuk om de mensen ook eens kennis te laten maken met deze prachtige en mystieke muziek uit de Slavische landen”, aldus Herman Mateboer. “De Byzantijnse koormuziek is de muziek van de Russisch Orthodoxe kerk. De Oosterse orthodoxe kerk kent dezelfde belangrijke mijlpalen zoals de westerse katholieke kerk die kent, alleen worden de religieuze feesten gevierd volgens de Juliaanse kalender.”

Dit jaar valt Pasen volgens de Gregoriaanse en Juliaanse kalenders op dezelfde data. In de orthodoxe liturgie is de tijd van Pasen het hoogtepunt van hun geloofsbeleving. Het concert van het Hoorns Byzantijns Mannenkoor zal dus in het teken staan van deze hoogtijdagen van de orthodoxe kerk, de muziek van Pasen.

Het mannenkoor vierde in 2015 haar dertigjarig jubileum en is daarmee een van de oudste koren in ons land dat de Byzantijnse muziek ten gehore brengt. Het koor wordt gedirigeerd door Grigori Sarolea, die koordirectie studeerde aan het conservatorium van den Haag. Hij neemt tijdens de concerten geregeld de tijd om op zijn bevlogen wijze uitleg te geven over de betekenis en de oorsprong van de liederen. Een paar cd’s van het koor zijn te vinden op Spotify.

Reserveren vooraf is mogelijk door een email te sturen naar hbmmastenbroek@gmail.com. De kosten zijn dan €13,50. Kaarten aan de deur kosten €15. In de pauze bieden de broers een drankje aan.

Gepubliceerd door admin

Reacties zijn gesloten.

Nightstore