19 april 2024 Gebruikers online: 14
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Aanpak fietsendiefstal en woninginbraken prioriteit voor politie

Geplaatst op: 16 maart 2017

Fietsendiefstallen en woninginbraken aanpakken heeft dit jaar de prioriteit van wijkagent Bertri Post. Dat zijn twee typisch Hasselter onderwerpen. “Maar misschien ervaren Hasselters wel heel andere problemen, waarvan ze vinden dat de politie er iets aan moet doen. Die horen we graag”, zegt Post, die sinds anderhalf jaar zijn werkveld in Hasselt heeft.

“Eigenlijk gaat het hartstikke goed…”, concludeert de wijkagent ergens tijdens het gesprek over de criminaliteit, of beter gezegd het gebrek daaraan, in Hasselt. Wat niet betekent dat er niets gebeurt. Vorig jaar gingen dieven er met maar liefst 36 fietsen vandoor. En onlangs nog opereerden inbrekers een aantal malen in woningen en kerken, al dan niet met succes. “Er zijn sporen gevonden, maar het onderzoek heeft tot dusver nog niets opgeleverd”, zegt Post daarover.

Inbraken komen in Hasselt relatief veel voor, zeker vergeleken bij Genemuiden en Zwartsluis. “Waar dat aan ligt, is moeilijk te zeggen. Deels heeft het te maken met de ligging van Hasselt: dichtbij de A28. Overal zie je dat inbraken vaker voorkomen in de buurt van snelwegen”, vertelt Post.

Hij wijst daarbij nog eens op het belang van de Buurtwhatsapp. “Wijkbewoners zien als eerste verdachte personen of situaties. Via een Buurtwhatsapp kun je die snel met elkaar en de politie uitwisselen. De belangstelling in Hasselt is zeker aanwezig, maar er zijn nog te weinig groepen aangemeld op de website www.wabp.nl. Dat is jammer. Met geregistreerde groepen kunnen wij afspraken maken over informatie-uitwisseling. Ik ben ervan overtuigd dat dit een heel mooi middel is.”

Zwartewaterland faciliteert bewoners die belangstelling hebben voor de buurt-Whatsapp. Mocht dit initiatief succesvol zijn, dan volgen Genemuiden en Zwartsluis later ook. Samenwerking met burgers vindt Post sowieso een prioriteit. “En dat moet tweerichtingsverkeer zijn. Wij horen heel graag van Hasselters wat zij belangrijk vinden. Willen ze dat we surveilleren bij een school, dan gaan we dat doen. Mensen kunnen ons altijd bereiken of ’s ochtends langskomen bij onze inloop in het stadhuis. Ook de meldingsbereidheid kan wat mij betreft omhoog. Bel gewoon 112 als je wat verdachts of afwijkend ziet.”

Als wijkagent probeert Post zoveel mogelijk op straat te zijn. Hij heeft een fiets waarmee hij Hasselt kan verkennen en zet ook de social media in. Daardoor leert hij de inwoners zo langzamerhand kennen. “Een netwerk opbouwen gaat niet van de een op de andere dag. Na anderhalf jaar ken ik echter veel mensen en weet ik hoe het in Hasselt werkt. Of ik zelf voldoende bekend ben? Als je nooit met politie in aanraking komt, weet je misschien niet wie de wijkagent is. Of dat belangrijk is, weet ik ook niet. Als mensen zich maar melden als er iets aan de hand is.”

Post werkt ondertussen tien jaar bij de politie. Hij vindt het nog steeds een mooie functie. “Je helpt mensen of gezinnen in problemen en probeert te voorkomen dat situaties uit de hand lopen. De lijnen met de hulpverlichting zijn kort. En aan de andere kant ben je een echte politieman die soms moet optreden. Die afwisseling vind ik mooi. Geen dag is hetzelfde. Hasselt is bovendien een prettig stadje om in te werken.”

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Contour