21 oktober 2020 Gebruikers online: 28
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Jan Rook 35 jaar in De Kragge

Geplaatst op: 17 maart 2017

“Dit is wat ik wil…”, zegt Jan Rook. Hij kijkt om zich heen in zwembad De Kragge, zoals hij dat al 35 jaar doet. “De afwisseling, het contact met de mensen, de kleinschaligheid, de kwaliteit…”, somt Rook op. Hij heeft geen enkele behoefte aan een andere baan, wil hij maar zeggen. “Ga je ergens anders naartoe dan moet je dat allemaal weer opbouwen of je komt in een zwemfabriek terecht.”

“Ik trek net de schoenen weer aan…”, zegt Rook als hij op vrijdagochtend klokslag half negen uit zijn kantoor komt. Voor veel mensen begint de werkdag net, maar de locatiemanager van De Kragge heeft er al de nodige uren opzitten. “Twee keer in de week beginnen we om 06.15 uur. Daar is veel behoefte aan. Mensen van alle leeftijden trekken dan hun baantjes. Er liggen zo vijftig man in het bad”, vertelt Rook. Het is niet voor het laatst dat hij cijfers noemt. Die zijn van het indrukwekkende soort. “Wekelijks komen hier 2300 tot 2500 mensen over de vloer. Met de baden in Genemuiden en Hasselt trekken we jaarlijks een kwartmiljoen zwemmers….”

En die komen uit de hele regio. Zeker De Kragge is populair buiten het eigen dorp. “Giethoorn, Hasselt, Wanneperveen, Belt-Schutsloot, Sint Jansklooster, Rouveen en zelfs Blokzijl”, somt Rook op. En al die bezoekers kent hij in ieder geval van gezicht, zegt hij. “Ik zal niet zeggen dat ik iedereen bij naam ken, maar ik weet wel wat hun behoeftes zijn en waar ze tegenaan lopen. Dat vind ik het mooiste van dit werk. Ik zie hier onzekere kinderen binnenkomen, die angstig van het trappetje in het peuterbad lopen en die weggaan als stoere jongens of meiden met hun zwemdiploma in de hand. Die ontwikkeling blijft leuk.”

De Kragge heeft een goede naam in zwemlessen, maar een zwembad biedt anno 2017 veel meer dan de schoolslag en de borstcrawl alleen. Ook De Kragge gaat met Bootcamp en Aquajogging mee in de vaart der volkeren. “Vroeger lagen hier op vrijdagavond 150 jongeren in het bad, maar die tijd is voorbij. Je moet andere activiteiten aanbieden om mensen aan het bewegen te krijgen. Zwemmen is daarvoor heel geschikt. De kans op blessures is heel klein en je kunt tot op late leeftijd zwemmen. Dat is heel gezond voor je lichaam. In het water ga je over op borstkasademhaling, waardoor er na tien minuten een ontspanning optreedt. Het bloed wordt dan optimaal geactiveerd.”

Zelf ligt hij wekelijks zeker nog twaalf uur in het bad. “En dat blijft ook zo…”, klinkt het. Een manager moet ook papierwerk doen, maar natte haren pakken ze Rook niet af. Een badmeester blijft een badmeester. “Tijdens vakanties let ik ook altijd op de zwemmers, als ik aan een meer lig. Ik zal nooit met mijn rug naar het water liggen. Dat voelt tegennatuurlijk. Maar het is niet zo dat ik tijdens vakanties zelf ook veel zwem. Het is geen hobby van me. Ik sport wel veel en rij tegenwoordig motor. Als man van vijftig krijg je ineens andere interesses he…”

Grote ontwikkelingen in De Kragge zijn er niet. Het polyester bad heeft na 45 jaar dienst zijn eindfase bereikt en wet- en regelgeving vragen ook voortdurend om investeringen. Wie binnenkort whirlpools, spectaculaire glijbanen of andere frivoliteiten verwacht, komt kortom bedrogen uit. “Een mooie glijbaan leidt misschien een jaar tot meer bezoekers, maar daarna is dat effect voorbij. Net als Genemuiden zij wij bovendien een doelgroepenbad. Mensen komen hier voor les, voor bewegen of de verenigingen. De kwaliteit op dat gebied hoog houden is voor ons het belangrijkste: zorgen dat mensen met plezier naar De Kragge komen en zich hier thuis voelen.”

Rook doet dat na 35 jaar nog elke dag. De Kragge is zijn tweede huis en dat zal het vermoedelijk ook altijd blijven. “Eén goedemorgen dames…”, zegt hij even later. “Dag Jan…”, luidt het antwoord. In De Kragge kent iedereen elkaar immers

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore