22 oktober 2020 Gebruikers online: 21
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

‘Enorme doorzetter’ Jan slaagt voor A-diploma

Geplaatst op: 20 maart 2017

Foto's: Bertus Seinen

Jan Kompanje (7), geboren met een open ruggetje, haalde vorige week zwemdiploma A, op pure armkracht. “Ik ben supertrots op Jan”, zegt zwemjuf Kylie van der Sluis, die hem het zwemmen leerde. “Het doel was dat hij zijn hoofd boven water kon houden, maar nu heeft hij een welverdiend A-diploma gehaald.”

“Een enorm leerzaam traject”, blikt Van der Sluis terug op de weg naar het diploma. “Ik heb veel geleerd.” Ze noemt de jonge Kompanje ‘een enorme doorzetter’. “Ook al vond Jan het spannend, hij bleef doorgaan tot dat hij het niet meer spannend vond en kon. Hij is erg gedreven.”

Voor Van der Sluis was het nieuw om een leerling zonder beenkracht te hebben. “Ik heb hiervoor alleen maar kinderen begeleid in een ‘normaal’ A traject. Doordat dit ook nieuw voor me was heb ik het veel over Jan gehad met mijn collega’s. Gevraagd hoe zij het dan zouden doen, etcetera.  Maar ook hebben we de fysiotherapeut uitgenodigd om mee te kijken en tips te geven. Door vele tips en veel uitproberen zijn we tot een geweldig mooi iets gekomen.”

De lessen voor Jan waren behoorlijk anders dan normale lessen voor het A-diploma: “Dan leer je kinderen in de beginfase trappelen, zowel op de rug als op de buik achter een plank. Maar doordat Jan zijn benen niet kan gebruiken, moesten we alles uit de armen halen. Door pure armkracht heeft Jan leren zwemmen, terwijl andere kinderen het vanuit de armen en benen moet halen.”

Als voorbeeld noemt Van der Sluis het duiken. Door zijn vele drijfvermogen kon Jan geen diepte maken. “Dan moet je extra gewicht meenemen, zodat Jan wel diepte kan maken. En hij kan niet staan, hoe leer je dan duiken? Door te gaan zitten.”

Afgelopen woensdag was het sluitstuk van het A-traject: het afzwemmen. “Jan kwam erg gespannen binnen. Het afzwemmen was anders dan een normale zwemles. Dan zit alleen de moeder van Jan langs het zwembad en nu zaten er familie en vrienden langs de kant”, vertelt de badjuf. “Maar de zenuwen waren al snel weg toen Jan zijn eerste baan met kleren aan zwom. Na veel oefenen liet hij het woensdag allemaal op het mooist zien. Jan ging duikend met een kilo in beide handen naar de bodem en zwom zo vier tot vijf meter onderwater (terwijl het gat op drie meter ligt). Hij kwam lachend boven. Tot het einde van het diplomazwemmen heeft hij alles met een grote glimlach op zijn gezicht gezwommen.”

Voor Jan is het nog niet klaar. Hij blijft zwemles krijgen bij Zwemschool Nemo. Voor Van der Sluis ook een uitdaging. “Iets waar ik heel blij mee ben. Ik wil de ouders dan ook bedanken voor het vertrouwen dat ze in mij en zwemschool Nemo hebben.”

Gepubliceerd door admin

Reacties zijn gesloten.

Nightstore