19 september 2020 Gebruikers online: 27
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Kinderboek vestigt aandacht op achteruitgang weidevogels

Geplaatst op: 22 maart 2017

Burgemeester Segers van Staphorst kan vanavond lezen in ‘Gevaren rond de Vogelhut’. Hij kreeg woensdag in De Veldschuur het eerste exemplaar van het kinderboek van Liesbeth van Binsbergen. Met het verhaal over twee Staphorster boerenkinderen wil zij met de Weidevogelwacht Staphorst en Zwartewaterland de aandacht vestigen op de netelige situatie van de weidevogel.

Ondanks dat de eerste kievitseieren en wulpennesten zijn aangetroffen in deze regio, gaat het namelijk slecht met de weidevogel. Van honderdduizend broedparen in 1990 zijn er nu vermoedelijk hooguit twintigduizend overgebleven. Het wordt kortom stil in de weilanden. De intensieve landbouw en de sterke groei van vossen en roofvogels heeft daarmee te maken.

Positieve vooruitzichten zijn er ook. Zo zijn er steeds meer ‘weidevogelboeren’, die zich inzetten voor de oer-Hollandse kwetteraars in de weilanden. Bovendien markeren vrijwilligers in het Staphorster Veld en rond Genemuiden nesten, zodat agrariërs daarmee tijdens het maaien rekening kunnen houden. In het Staphorster Veld tussen Hasselt, Zwartsluis en Staphorst/Rouveen doet dat de Weidevogelwacht, die woensdag ook de website www.weidevogelwacht.nl presenteerde.

Voorzitter Ynske Ypma is ook een van de bedenkers van het kinderboek. Daarvoor benaderde ze Liesbeth van Binsbergen. “Eerlijk gezegd wist ik niets van weidevogels…”, zegt die woensdag. Nadat ze met vrijwilligers het land introk en een bezoek bracht aan weidevogelboer Pelleboer uit Mastenbroek was ze echter snel om. “Ik kreeg steeds meer respect voor de vrijwilligers, de vrijwilligers en de schepping die vol zit met wonderen. Aan een weide zonder vogels, moet ik nu niet meer denken.”

Ook de twee boerenkinderen uit haar boek moeten daar niet aan denken. Ze zetten zich vanuit de vogelhut op het weiland van hun vader in voor de weidevogel. Dat veel mensen bij het lot van de grutto, kievit, wulp en leeuwerik zijn betrokken, bleek woensdag uit de grote belangstelling. De Veldschuur zat afgeladen vol.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore