31 oktober 2020 Gebruikers online: 25
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

SCAB viert 25-jarig bestaan met een uitmarkt

Geplaatst op: 25 maart 2017

Tekst en foto: Teunie Rijfkogel

Bij de bibliotheek is het zaterdagmiddag een drukte van belang. In het kader van het 25-jarig bestaan van de Stichting Culturele Activiteiten Bibliotheek Hasselt organiseerde de organisatie deze week tal van activiteiten voor jong en oud. Met deze uitmarkt wil de stichting een voorproefje geven van de activiteiten die de komende periode gepland staan.   

Buiten staat een felgekleurd springkussen waar de jongste kinderen zich op vermaken en binnen kan men kennismaken met de cursussen die SCAB de komende periode zal verzorgen: van muziek- en kunstgeschiedenis tot literatuur, poëzie, tekenen, schilderen, werken met papier en portretteren. Verder vindt er een verloting plaats, kunnen de kinderen cadeautjes grabbelen en geschminkt worden  en bakt Marjolein Lolkema pannenkoeken met, jawel, een levensechte 3D-printer.

Maar waar zet de SCAB zich nu eigenlijk voor in? Corrie Folkersma, die bij de oprichting van het SCAB 25 jaar geleden directrice van de bibliotheek was, vertelt over de ontwikkelingen die de stichting heeft doorgemaakt. “25 jaar geleden besloten we dat het niet genoeg was om alleen boeken uit te lenen. Daarom maakten we de keuze om een soort Cultuurhuus-concept te lanceren. We wilden mensen laten kennismaken met cultuur en organiseerden tal van activiteiten, zoals lezingen, theateroptredens en films. We hadden in die tijd 100 vrienden die elk 25 gulden betaalden, wat genoeg was om draagvlak voor dit concept te creëren. We hadden geen eigen gebouw, maar we organiseerden leesclubs en literaire avonden op verschillende locaties in Hasselt.”

Met het aanbieden van deze culturele activiteiten is de stichting tot op heden nog steeds actief, mede dankzij de inzet van vrijwilligers. “Zonder vrijwilligers zijn we nergens,” vervolgt Folkersma, “zij zijn de drijvende kracht achter de stichting. Cultuur brengt mensen samen en stelt ons in staat om samen dingen te beleven. Dit geldt ook voor de vrijwilligers. Voor sommigen is het een mooie steun in de rug om actief en onder de mensen te blijven. Daarom is het zo mooi wat we hier doen. Het brengt mensen samen.” Hoewel de SCAB nu binnen de bibliotheek functioneert, is dit echter niet altijd zo geweest. Toen de bibliotheek in de verkoop kwam, besloot Folkersma samen met een vriendin een burgerinitiatief te starten. Dit heeft ertoe geleid dat de bibliotheek nog zit waar hij zit en dat de SCAB is teruggekeerd naar deze locatie. Ook in de toekomst hoopt de stichting met de bibliotheek te blijven samenwerken.

Folkersma vervolgt: “We willen er een breed toegankelijk centrum van maken dat elke dag open is van ’s ochtends tot ’s avonds. Het moet een plek worden waar iedereen terecht kan, voor het drinken van een kop koffie tot het lezen van een boek of krant. Pas hebben we 10.000 euro gekregen van het Oranjefonds, waarmee we de wand tussen de bibliotheek zelf en de ruimte erachter weer willen vervangen door een glazen schuifdeur, net als vroeger. Hiermee kunnen we enerzijds iets organiseren in die zaal zonder geluidsoverlast voor de bibliotheekbezoekers te veroorzaken, maar ziet het geheel er wel weer toegankelijk uit en is het ook mogelijk om beide ruimtes samen te trekken wanneer dat nodig is.”

Prachtige plannen dus, die ongetwijfeld tot een levendig cultureel centrum zullen leiden.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore