25 oktober 2020 Gebruikers online: 24
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Gemeente komt met nieuwe starters- en blijversleningen         

Geplaatst op: 27 maart 2017

Om vergrijzing tegen te gaan in Zwartewaterland komt de gemeente met een nieuwe starterslening. Starters op de woningmarkt kunnen maximaal 30.000 euro lenen voor aankopen tot 210.000 euro. De lening geldt voor alle starters die een bestaande woning willen kopen. Daarnaast presenteert de gemeente ook een blijverslening voor woning-eigenaars om een huidige koopwoning te verbouwen.

Voor de starterslening is een uitzondering gemaakt voor starters die een huurwoning in Zwartewaterland verlaten. Zij mogen de lening ook inzetten voor een nieuwbouw-woning. De gemeente kampt al jaren met een vertrekoverschot. Vooral jongeren tussen de 20 en 25 jaar vertrekken het vaakst uit de gemeente Zwartewaterland.

De blijverslening is vooral bedoeld om woningen ‘levensbestendig’ te maken waardoor ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. De gemeente verwacht als inwoners preventief hun woning aanpassen er minder beroep gedaan hoeft te worden op de WMO.

‘Blijvers’ kunnen een consumptief krediet, voor roerende goederen of diensten, opnemen van 2.500 tot maximaal 10.000 euro. Een blijverslening die hypothecair wordt verstrekt mag oplopen tot 30.000 euro

Doelstelling van de zogeheten ‘Stimuleringsregeling Wonen in Zwartewaterland’ is om doorstroming op de woningmarkt te stimuleren. Voor alle starters geldt dat zij sociaal of economisch gebonden zijn aan de gemeente Zwartewaterland. Sociaal gebonden betekent dat een potentiele koper ten minste één jaar in de gemeente woont, of in het verleden vijf jaar heeft gewoond. De economische gebondenheid geldt als zelfstandige of in loondienst minimaal 18 uur werkt voor een werkgever die in Hasselt, Genemuiden of Zwartsluis is gevestigd.

De gemeente wil voor deze regelingen 1.000.000 euro beschikbaar stellen. 6 april worden de voorstellen aan de raad voorgelegd.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore