28 oktober 2020 Gebruikers online: 24
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Mogelijk nieuwe lokale partij

Geplaatst op: 12 april 2017

De PvdA Zwartewaterland kan mogelijk, als het aan Harrie Rietman en Astrid Dijkstra ligt, deel uit gaan maken van een bredere progressieve beweging in Zwartewaterland. Met nog enkele anderen onderzoeken zij de mogelijkheid van het oprichten van een nieuwe partij.

Die zou op 21 maart volgend jaar mee kunnen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. “We willen eigenlijk een groep mensen bij elkaar brengen die hetzelfde willen, maar nog niet verbonden zijn”, zegt Rietman. De aantijging dat zij daarmee ‘het zinkende schip PvdA’ willen verlaten, klopt volgens hem niet. “We zoeken alleen naar verbreding.”

Daarin moet, volgens Dijkstra, aandacht zijn voor cultuur en duurzaamheid, maar ook voor sociaal zwakkeren, werk en wonen. “We willen zorgen voor een prettige, brede cultuur”, vult Rietman aan. “Iedereen met goede ideeën is welkom bij ons. Daarvoor hoef je echt geen linksheidstest te ondergaan”, grapt hij.

Het liefst willen ze de verbreding binnen één partij, merken de plaatselijke politici op. “Verdere versplintering is geen goed idee”, merkt Dijkstra op. “Maar de verhouding in de raad, met een absolute meerderheid voor ChristenUnie en SGP, is niet zoals die in de samenleving.”

Rietman toont zich zelfs verbaasd over de uitslag van de laatste Tweede Kamerverkiezingen. “Is dat de plek waar ik woon? Er is niks mis met CDA, CU en SGP hoor, maar het is hier wel wat veel, met een score van meer dan 80 procent voor die partijen. En voor Genemuiden snap ik het wel, maar voor heel Zwartewaterland? Nou nou.”

Het huidige college spreekt hen ook niet aan. “Wij hebben ons sterk gemaakt voor werk voor sociaal zwakkeren, ook bij de gemeente. Die is een grote werkgever. Ook was er voor armoede onder kinderen geen plan van het college. Nu wel, maar als wij niks gezegd hadden, dan was het niet gebeurd. Zwartewaterland wordt voor alle inwoners bestuurd, maar CU en SGP met hun absolute meerderheid vertegenwoordigen niet alle inwoners. Wij houden rekening met die groep, maar dat is andersom niet altijd zo.”

Rietman: “Ik zit er echt niet op te wachten dat de winkels hier op zondag opengaan. Maar een toerist moet op zondag toch een kopje koffie kunnen drinken?” Volgens de oud-wethouder is de balans zoek. “Die is er meer geweest dan die er nu is. Nu is het vaak meer eenrichtingsverkeer.”

Daar moet verandering in komen, en dat lukt beter met een bredere beweging dan alleen de PvdA, denken de twee. “Dat wordt dan een tweede lokale partij, en natuurlijk hopen we dan groter te zijn dan nu.”De andere lokale partij is Gemeentebelangen, maar daar vindt Dijkstra geen aansluiting bij: “Ik heb ze nog niet op standpunten kunnen betrappen.”

Volgens Rietman heeft een nieuwe progressieve beweging wel potentie. “Tien jaar geleden hadden wij, op drie stemmen na, vijf zetels. We wisten trouwens allemaal wel waar die drie stemmen lagen. In theorie zou dat zo weer kunnen, hoewel we natuurlijk tien jaar verder zijn.”

De huidige afdeling van de PvdA telt zestig leden. “Dat moeten er ook niet minder worden”, merkt Dijkstra op. “Maar je hoeft geen lid te zijn om actief te zijn. We hebben het liefst een zo breed mogelijke betrokkenheid.” En als de nieuwe partij er komt, moet er ook bereidheid zijn om verantwoordelijkheid te nemen, vindt Dijkstra.

Op 31 mei wordt bekend of de nieuwe partij uit de grond gestampt wordt. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Harrie Rietman, Jannet Hoentjen en/of Astrid Dijkstra. Die zijn ondermeer te bereiken via pvdazwartewaterland@gmail.com.

Gepubliceerd door admin

Reacties zijn gesloten.

Nightstore