22 september 2020 Gebruikers online: 25
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Vrijwilligers brengen pauwen terug in het park

Geplaatst op: 19 april 2017

Veel Hasselters zijn met ze opgegroeid: de pauwen in het park. Sinds deze week loopt er weer een tweetal te scharrelen in de historische volière in het Van Stolkspark. Daarnaast zijn er goudfazanten gekocht en fladderen er nieuwe duiven rond. De nieuwe vogels staan symbool voor opleving die de vrijwilligersgroep beleeft na een periode van tegenslagen. Met hernieuwde energie en enthousiasme worden ook de andere volières onder handen genomen om de vogelhoek tot een levendig middelpunt van het park te maken.

Op deze koude lenteochtend wordt er geverfd. Tegelijkertijd worden oude kippen verhuisd en cement gemixt om de kieren en scheuren in de hokken te vullen. Het grootste deel van de verblijven is al uitgemest om alles zomerklaar te maken. “Hier komen jonge kuikens, van die mooie wyandottes”, vertelt de kersverse vrijwilliger Henk van den Belt die naar de meest linker hokken wijst. Samen met zijn dochter Esther van der Horst heeft hij de groep vrijwilligers onlangs versterkt. Die groep bestaat verder uit Harm Sterk, Jan Wolfkamp, Wouter Lustgraaf en Henk Harke, die al jaren in wisselende samenstelling verantwoordelijkheid voor de volières draagt. Dit doen zij onder de vlag van Stichting Natuur en Milieu Zwartewaterland. Per toerbeurt dragen de vrijwilligers de zorg over de dieren en de verblijven.

De laatste jaren scharrelden er vooral kippen in de hokken en zaten er duiven in de til. De afgelopen jaren werd de groep geplaagd door de twee grote vernielingen van hokken met veel schade en werden er dieren gedood. Vorig jaar moest de club afscheid nemen van de drijvende kracht Dick Nijland die onverwachts overleed. “Dick nam eigenlijk altijd het voortouw en heeft zich heel wat jaren ingezet voor het park”, zegt Henk Harke. “Het was zijn lust en zijn leven. Dick was één met de kippen en de duiven.”

“We stonden wel bijna op het punt er mee op te houden”, vertelt Jan Wolfkamp. Als er geen nieuwe vrijwilligers waren bijgekomen was dat waarschijnlijk ook gebeurd. “Dit deel van het park is zo’n mooi stukje Hasselt, waar zoveel mensen goede herinneringen aan hebben. Een stuk geschiedenis dat moet blijven bestaan”, zegt Esther van der Horst. “En daarnaast voelt dit gewoon als mijn achtertuin die ik onderhoud”, aldus de nieuwbakken vrijwilliger die op steenworp afstand van het park woont.

Al twintig jaar waren er geen pauwen meer in het park te vinden. “Afgelopen jaren kreeg ik altijd nog mensen hier die zich afvroegen waar de pauwen toch waren gebleven”, vertelt Wolfkamp. De trotse beesten lopen nu weer rond tot ook grote tevredenheid van Henk van den Belt: “Het is nu net weer als vroeger.”

Gepubliceerd door Bas Jansen

Eén reactie op “Vrijwilligers brengen pauwen terug in het park”

  1. Dit is geweldig mensen! Laten we hopen dat de pauwen en de andere dieren hier nog lang kunnen pronken! Dan kunnen velen hiervan genieten!

Nightstore