21 september 2020 Gebruikers online: 23
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Melktap Hogeboom officieel geopend door burgemeester

Geplaatst op: 27 april 2017

Tekst en foto's: Teunie Rijfkogel

“Als dit al een lintje is, dan wil ik niet weten wat een écht lint is,” zegt burgemeester Bilder lachend. Hij doelt op de melktap die voor de officiële opening niet is voorzien van een eenvoudig lintje, maar geheel in stijl is omwikkeld met flinke stroken zwart balenfolie. In plaats van een schaar neemt hij dan ook een stanleymes ter hand, waarmee hij de melktap van Natuurboerderij Hogeboom met ferme halen officieel opent.

Eerst neemt burgemeester Bilder echter nog de tijd om het woord tot de aanwezigen te richten, waarbij hij de unieke ondernemersmentaliteit van Hogeboom roemt. “Ze zeggen wel eens: als je altijd achter de kudde aanloopt, dan loop je altijd in de stront. Maar dat is bij dit bedrijf niet aan de orde. Ik durf wel te zeggen dat dit eigenzinnige boeren zijn, maar met deze eigenwijsheid wordt wel een goede lijn gevolgd.” Een waarheid als een koe, want het bedrijf heeft een geheel eigen manier van werken waarbij de natuur centraal staat.  Zo krijgen de melkkoeien kruidenrijk gras gevoerd waar ook uitgebloeide kievitsbloemen deel van uitmaken en lopen de Galloway-koeien dikwijls in de uiterwaarden te grazen. Verder verkoopt het bedrijf vlees van eigen koeien en schapen, worden er huifkartochten georganiseerd en sinds kort is er dus ook een melktap bijgekomen.

Hoewel de melktap vandaag pas officieel geopend is, konden consumenten al vanaf maart van de tap gebruikmaken. Hogeboom: “We wisten natuurlijk niet precies hoeveel mensen er gebruik van zouden maken, maar het loopt echt boven verwachting. Er is ontzettend veel vraag naar. Pas stond de hele parkeerplaats vol: vier mensen in de rij voor de tap. Dat is natuurlijk hartstikke mooi.” De melktap is gehuisvest in een soort melkhuisje dat vanaf de weg goed te zien is. Binnen staat een automaat waar je zelf je verse melk uit kan halen. Een liter kost een euro. Wil je meer tegelijk halen, dan kan je er ook een kan onder plaatsen waar je meerdere liters tegelijk in kan tappen. Volgens Hogeboom zijn het niet alleen Hasselters die van de tap gebruikmaken. “Er komen hier ook mensen uit Zwartsluis en Genemuiden en zelfs mensen uit Zwolle. Omdat ons bedrijf aan de doorgaande weg richting Zwolle ligt, is dit natuurlijk ook erg makkelijk. Je kan zo even stoppen en een fles meenemen.”

Na de opening krijgt elke aanwezigheid de kans om de verse melk te proeven. De romige, volle smaak is iets wat gelijk opvalt. Het is pure melk, rechtstreeks afkomstig van de koeien. Ook deze krijgt men te zien. Een rondleiding over het bedrijf leidt langs de schapen met hun lammetjes en de koeien die tevreden achter het bedrijf grazen. Ze zijn druk bezig met melk maken…

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore