23 oktober 2020 Gebruikers online: 33
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Toeristen ontdekken Hasselt: ‘Een onverwacht Hanzepareltje’

Geplaatst op: 8 mei 2017

Op de foto met het Hasselter kanon

Het toeristisch seizoen is al even aan de gang in Hasselt. Op het kantoor van TIP Hasselt hebben ze een aardig overzicht van wat er aan binnen- en buitenlandse toeristen onze Hanzestad aandoet. Ook op een rustige maandagochtend worden bezoekers verrast door de historie en de verhalen van Hasselt.

Niek de Koning neemt voorzichtig een kijkje om de hoek in het oude stadhuis. De toerist uit Gouda is met zijn vrouw in Hasselt aanbeland als eindpunt van het Jabikspaad (red. Fries-Overijssels deel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela) dat ze samen met de fiets hebben afgelegd afgelopen dagen. De Koning informeert bij TIP-vrijwilliger Sjoukje Bouwman wat hij kan bezichtigen in het stadhuis. Hij is verrast te horen dat hij op eigen gelegenheid naar boven kan. “Maar we houden met de camera’s alles in de gaten hoor”, zegt Bouwman met een lach.

Weer beneden toont de Goudse toerist zich verrast door zijn eerste ervaringen. “Tot voor kort had ik eigenlijk nog nooit van Hasselt gehoord. Terwijl ik regelmatig in Zwolle ben geweest en ook de Hanzeroute gelopen heb. Ik wist niet dat vlakbij Zwolle nog zo’n Historisch stadje was.” Hij vertelt ook de bekend reacties die hij van vrienden kreeg dat hij ging fietsen van Sint Jacobiparochie naar Hasselt. “Hasselt? Dat ligt toch in België?”

Het stel uit Zuid-Holland laat zich graag door Sjoukje op de foto zetten met het Hasselter kanon, voordat ze de grachten op gaan. Ook in het gastenboek zijn vergelijkbare reacties te lezen. Ervaringen als ‘aangename verrassing’ en ‘een onverwacht Hanzepareltje’ staan bijvoorbeeld opgetekend.

Sjoukje Bouwman maakt onderdeel uit van ongeveer 15 vrijwilligers die allemaal een dagdeel op het TIP-kantoor klaarstaan voor bezoekers. Deze ochtend is zij druk bezig met het lamineren van Duits- en Engelstalige informatiekaarten voor bezoekers van het gemeentehuis. Vooral Duitsers, al dan niet aangelegd in de jachthaven, blijven Hasselt opzoeken. In een groot boekwerk peilt het TIP wat er dagelijks aan bezoekers het gemeentehuis binnenkomt. “Vandaag is het een rustige dag, maar morgen kan het zomaar storm lopen”, schetst Bouwman het bezoekersbeeld. Zij verwacht dat zij en haar collega-‘Tippers’, vooral als het weer verbeterd, weer veel bezoekers gaat begroeten in verrassend Hasselt dit seizoen.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore