20 april 2024 Gebruikers online: 32
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Zevende OBN Dweildag breidt uit met stands op de Baangracht

Geplaatst op: 9 mei 2017

Foto: Hermen Hilboezen

De OBN Dweildag vindt 10 juni voor de zevende keer plaats in het Hasselter centrum. Dit feestelijke muziekfestijn breidt dit jaar uit met extra stands op de Baangracht. Aan die kant van het water zullen 21 oude ambachten te vinden zoals een touwslager en een sigarenmaker. Ook keert voor het tweede jaar de competitie terug tussen alle deelnemende dweilorkesten met een stevige geldprijs. “Hiermee willen we ervoor zorgen dat we top uit Nederland hier kunnen krijgen, en dat is ons ook weer gelukt dit jaar”, aldus een tevreden organisator Ruthger Bergman.

Hij is samen met drie andere organisators nog druk bezig met allerlei regelwerk. Het meeste is al geregeld en staat vast, maar toch zijn er nog een aantal knopen door te hakken. “We hopen gauw te horen of we ook de vernieuwde kade kunnen gebruiken. Met behulp van sponsor Scania willen we daar een kinderspeelparadijs installeren. Maar dat kunnen we niet doen als het nog een bouwput is, dat is te riskant, ook qua verzekering.” Bergman is hierover in gesprek met de gemeente die volgens hem prettig meewerkt om het muziekspektakel helemaal te laten slagen.

“Met behulp van een groot aantal sponsors kunnen we dit evenement organiseren. En we hebben als doel gesteld om het echt een dagje uit te laten zijn voor het hele gezin”, vertelt Bergman. Bezoekers hoeven niet apart te betalen voor de attracties. Ook loopt er een goochelaar over de braderie en kunnen kinderen zich laten schminken.

De Markt moet als vanzelfsprekend het hart zijn van de OBN Dweildag. Maar ook door de akoestiek hoopt Bergman dat het Kamper shantykoor De Ketelbinkies daar een optreden kan geven. Ook dat is nog geen zekerheid.

Om 10.30 start de braderie die tot eind van de middag duurt. Vanaf 14.00 uur lopen de dweilorkesten over straat. “Daaronder sowieso twee gerenommeerde kapellen uit Eindhoven en ook de de winaars van vorig jaar: De Koetillers uit Noordwijkerhout komen terug.” Een tweekoppige jury loopt de hele middag incognito rond om de dweilorkesten te beoordelen. “Dan is het de kunst voor ieder orkest om op alle locaties goed te blijven spelen. Ze zullen letten op interactie met het publiek, de muziekkeuze en of het zuiver of vals is”, legt Bergman uit.

Onder de zeven toegezegde deelnemers zit dit jaar ook de D’Hakkapel, het dweilorkest van Hasselts Fanfare. Zij maken met de andere deelnemers kans op de hoofdprijs van 600 euro. Daarbij krijgen alle ook startgeld voor deelname.

De ‘grande finale’ vindt plaats bij Onder de Luifel rond 17.30. Dan blazen alle orkesten af met een paar nummers en worden de winnaars bekend gemaakt.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour