28 september 2020 Gebruikers online: 35
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Acht levensloopbestendige huizen in Santvoirt

Geplaatst op: 11 mei 2017

Bouwbedrijf Knol startte deze week met de bouw van acht duurzame woningen in de wijk Santvoirt. In het ontwerp van deze huizen is rekening gehouden dat ze ‘levensloopbestendig’ zijn. De woningen zijn bedoeld voor gezinnen met kinderen maar zijn zo ontworpen dat er tot op hoge leeftijd zelfstandig gewoond kan worden. Eind dit jaar volgt de oplevering.

Vanaf 1 januari 2021 moeten alle nieuwe gebouwen, en dus ook huizen, voldoen aan de Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) norm. Wetland Wonen loopt daarop vooruit: de nieuwe huizen voldoen al aan die norm.

In de woningen komen geen gasaansluitingen; alles is elektrisch. Er mogen geen kieren aanwezig zijn, dus ook geen brievenklep en het glas wordt uitgevoerd in drie dubbel dik glas. Deze eisen gaan veel verder dan de huidige regelgeving en zijn substantieel kostenverhogend. Ook worden er geen CV verwarmingsradiatoren geplaatst, maar verwarming- en stralingspanelen geïnstalleerd. Die komen in elke ruimte. Verder zal een boiler het warme water opwekken. De elektra voor de woninginstallatie zal opgewekt worden middels 22 zonnepanelen op het dak.

Achter de woning, op de begane grond, kan een zorgunit bijgeplaatst worden. Die wordt dan aan het bestaande huis gebouwd. In het ontwerp van de huizen is nu al rekening gehouden met de mogelijkheid een verbindingsdeur te plaatsen. Heeft een bewoner zorg nodig, dan hoeft hij/zij niet meer naar de eerste verdieping. De maatregel vloeit voort uit het woonbehoefte-onderzoek dat de gemeente vorig jaar hield.

Gepubliceerd door admin

Reacties zijn gesloten.

Nightstore