24 september 2020 Gebruikers online: 18
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Bewoners bezorgd over veranderde plannen Hasselt om de Weede

Geplaatst op: 30 mei 2017

Bewoners van Hasselt Om de Weede maken zich zorgen om de gewijzigde plannen van de  gemeente Zwartewaterland voor de nieuwbouwwijk. Die zijn anders dan tot nog toe gepland was. Onder andere een groene Stadsweide dreigt door deze nieuwe plannen te verdwijnen. Vier actieve bewoners die een deel van de buurt vertegenwoordigen, roeren zich en gaan op zoek naar samenwerking met de gemeente, zo melden ze dinsdagavond in een persbericht.

“Het is hier heel fijn wonen in Om de Weede. Maar hiermee worden we toch behoorlijk verrast” vertelt Bastiaan Tamminga namens een groep bezorgde bewoners. “Woonwijken hebben ruimte, ‘lucht’ nodig. Het is belangrijk voor natuurwaarden, voor de ruimtelijke kwaliteit en voor de leefbaarheid in de wijk. Nu en zeker ook straks, in de toekomst. De Stadsweide zou daar met groen en water voor zorgen. Dat is bovendien iets waar de huidige bewoners en huizenkopers op rekenden.”

Hasselt Om de Weede is ontwikkeld aan de hand van een duidelijke uitgangspunten en een heldere visie, die samen het fundament vormden voor een masterplan. De gewijzigde plannen van de gemeente breken nu met deze visie en uitgangspunten.

Samenwerking

Vorige week dinsdag presenteerde de gemeente zijn veranderde plannen tijdens een informatieavond voor bewoners. Donderdag 1 juni wordt de raad gevraagd een besluit te nemen. “Ook die snelheid verbaast ons”, vervolgt Tamminga. “Wat we nu vooral willen is uitstel van besluitvorming en in contact komen. We proberen nog vóór de raadsvergadering van donderdag in gesprek te gaan met de verschillende fracties in de gemeenteraad. Een aantal bewoners is aanwezig bij de raadsvergadering, en daar zullen we ook inspreken. Het mooie aan de lokale overheid is dat die heel dichtbij is. Dat zou samenwerking toch gemakkelijker moeten maken. Want dat is wat wij nu zoeken, samenwerking. Zodat gemeente en bewoners in gesprek met elkaar tot een nieuw en beter voorstel kunnen komen.“

Verschil

Buurtbewoners vertellen dat de Stadsweide juist het verschil maakt tussen een nieuwbouwwijk in een plattelandsgemeente – zoals Hasselt Om de Weede in Zwartewaterland – en een gemiddelde Vinex wijk bij een grote gemeente. Daarbij vinden zij dat een moderne overheid in deze tijd bewoners vroegtijdig zou moeten betrekken bij ontwikkelingen in de wijk. Niet pas bij besluitvorming maar al veel eerder. Echt meedenken en meepraten, al op het moment dat er aan de tekentafel in het gemeentehuis nagedacht wordt over nieuwe plannen of ideeën.

Tamminga, tot slot: “Dat is wel het gevoel dat in de buurt leeft. Dit moet anders en dit kan ook zeker  anders. Want de Stadsweide is echt belangrijk voor Om de Weede, die moet in de plannen behouden blijven.”

Gepubliceerd door Erik Driessen

2 reacties op “Bewoners bezorgd over veranderde plannen Hasselt om de Weede”

  1. Vast een ondernemer die fors wil betalen voor de grond die eerder bestemd was voor alles wat met groen te maken heeft. In de meeste gevallen is geld hetgeen wat alles voor lange periodes verpest. En achteraf is het kort termijn winst.

    Hopelijk winnen de inwoners, succes!

  2. ‘k ben benieuwd de plannen zijn al rond en wat de gemeente in de kop heeft heeft ze niet in de konte ik denk niet dat ze luisteren ze doen toch maar waar ze zin in hebben

Nightstore