28 september 2020 Gebruikers online: 27
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

‘Torteltuin’ Om de Weede mogelijk gered

Geplaatst op: 2 juni 2017

Heel even was de raad donderdagavond terug in vroeger sferen. Hasselter Bastiaan Tamminga nam haar mee naar de tijd van Pluk van de Petteflet. Die maakt zich, in een verhaal geschreven door de bekende Annie M.G. Schmidt, sterk voor het behoud van de Torteltuin. “Wij voelen ons verbonden met Pluk”, bracht Tamminga te berde. “Wij maken ons sterk voor het behoud van de Stadsweide.”

In een aan de raad voorliggend voorstel voor de uitbreiding van Hasselt Om de Weede dreigde die grotendeels te verdwijnen. Een oneigenlijk voorstel, volgens de bewoners van de wijk. “Na bijna tien jaar krijg ik ineens woningen voor m’n neus”, merkte buurtbewoner Vos op. “Terwijl we bij de koop van de grond hoorden: jullie betalen een hoge prijs, maar jullie krijgen er ook wat voor terug: blijvend vrij uitzicht. Daarvoor heb ik bij de bouw aanpassingen gemaakt, die ik anders niet gedaan had. Waar kan ik de schade verhalen?”

Volgens Tamminga speelt de gemeente zichzelf in de kaart. “Wij willen uniek zijn.” Hasselt Om de Weede gaat zonder Stadsweide op Stadshagen lijken, meent hij. “Waarom wilt u zo graag lijken op een wijk als Stadshagen? Dit is gewoon geen goed plan.” Er staat, zo vertelde hij, een groep bewoners klaar om met de gemeente in gesprek te gaan.

Wilma Veldman, ChristenUnie-raadslid,  stelde later de vraag aan wethouder Knol, wat de ruimte daarvoor was. “Misschien kan er een vierde variant komen?”, vroeg ze, verwijzend naar de drie varianten die voorlagen, alle met de gewraakte verdwijning van een groot deel van de Stadsweide. “Waarom is er niet vooraf met bewoners gesproken?”, vroeg Henk Buit van het CDA.

Astrid Dijkstra (PvdA) nam een steviger standpunt in. Op de opmerking van wethouder Knol dat het plan slechts een ‘praatplan’ betreft, stelde ze vast dat het een ‘vodje’ was. “Nadat we het vastgesteld hebben, kan het zo de prullenbak in.”

Zover kwam het niet. John Smits van de VVD vroeg aan het begin van de vergadering om het intrekken van het plan. Dat gebeurde toen niet, maar later alsnog, op voorstel van ChristenUnie-fractievoorzitter Tamme Spoelstra, die opmerkte dat iedereen nu zijn zegje gedaan had. “Laten we uitgangspunten vaststellen waar we het allemaal mee eens zijn, en het dan bespreken in de raad.”

Het plan kan nu terug naar de tekentafel, en het college om die tafel met bewoners. Wanneer een eventueel nieuw plan in de raad komt, wordt volgende week bekeken. Knol ging echter niet met lege handen naar huis. In het verhaal van de Torteltuin werd een bramenstruik gepland. Om in de geest van het verhaal te blijven, bood Tamminga Knol een bakje bramen aan. En de Torteltuin? Die bleef behouden.

Gepubliceerd door admin

Reacties zijn gesloten.

Nightstore