7 oktober 2022 Gebruikers online: 7
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Les over de gevaren van de smartphone

Geplaatst op: 30 juni 2017

De kinderen van de bovenbouw van basisschool het Anker in Hasselt krijgen op donderdag 6 juli van Veilig Verkeer Nederland (VVN) een verkeersvoorlichting over de gevaren van het gebruik van smartphones in het verkeer; het motto van de les is “Aandacht op de weg”. Wethouder Speksnijder zal deels aanwezig zijn bij de les.

Het gebruik van de smartphone op de fiets leidt tot een 40% grotere kans op een verkeersongeval! Volgens inschattingen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid speelt smartphonegebruik een rol bij één op de vijf fietsongelukken waarbij jongeren betrokken zijn. Genoeg reden voor VVN om samen met de leerlingen hier aandacht aan te geven.

 

Tijdens de les wordt samen met de leerlingen gekeken naar de gevaren die ontstaan door het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. Ze zien, leren en ervaren wat afleiding met je doet. Het resultaat: leerlingen zijn zich meer bewust van de risico’s van bellen, gamen en WhatsAppen in het verkeer.

De leerlingen bedenken in groepjes oplossingen en maken afspraken om afleiding op de fiets te voorkomen. De belangrijkste afspraken worden klassikaal geselecteerd en op een Safetydeal geschreven. Deze ondertekenen de kinderen en wordt in de klas opgehangen. Alle leerlingen ontvangen ook een persoonlijke afsprakenkaart waarop ze een afspraak met zichzelf schrijven over hun mobielgebruik op de fiets. Deze afsprakenkaart nemen ze mee naar huis om met hun ouders/verzorgers te bespreken.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Contour