7 oktober 2022 Gebruikers online: 10
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Gemeente zet zich in voor Mzuzu

Geplaatst op: 1 juli 2017

In het projectjaar september 2016 tot september 2017 is de Stichting “Werk in Uitvoering” uit Zwartsluis in de drie kernen van onze gemeente actief (geweest) om met acties en deelname aan evenementen over middelen te kunnen beschikken om in Oekraïne een buitenschoolse opvang voor kansarme kinderen af te bouwen. Vaartochten met historische schepen en een barbecue als afsluiting staan de komende periode nog op het programma. In september zit het er op en wordt de balans opgemaakt.

Het projectjaar 2016-2017 wordt afgesloten op dinsdag 19 september 2017 van 19:30 – 21:30 uur in de raadszaal van het Gemeentehuis in Hasselt. Dan worden ook de nieuwe projecten bekend gemaakt. De belangstelling voor het uitvoeren van projecten is de laatste tijd behoorlijk toegenomen! Het CCAP SMART-Centre in Mzuzu, in het noorden van Malawi, begeleidt en ondersteunt lokale bedrijfjes die waterpompen in dorpen kunnen installeren en onderhouden. Bijzonder in dit project is, dat de pompen voor een groot gedeelte door de lokale gemeenschap worden gefinancierd, waardoor zij zelf eigenaar zijn en zich verantwoordelijk voelen voor de pompen. Zij beschikken dan over schoon drinkwater waarmee veel ziekten kunnen worden voorkomen. Reinier en Rianne Veldman uit Hasselt zetten zich in Mzuzu hiervoor in en zijn met het project “Een waterpomp voor elk dorp” actief in de periode september 2017 tot maart 2018. Contactpersoon in Hasselt is Wilma Veldman-Boonen.

Dan neemt de Stichting Hope4kids uit Genemuiden het over. Van maart 2018 tot januari 2019 zetten zij zich in voor het bieden van een betere toekomst voor kansarme kinderen uit Roemenië, die nu nog in armoedige omstandigheden leven zonder enig perspectief op een opleiding of op werk. Ze worden een of meerdere keren per jaar opgenomen in een Nederlands gastgezin en ervaren dan wat een gezinsleven kan inhouden. Met deze ervaringen hoopt Hope4kids, dat deze kinderen op volwassen leeftijd een eigen gezinsleven kunnen opbouwen. Zeven gastgezinnen uit Genemuiden nemen dit op zich voor het project in onze gemeente. Daarnaast spant Hope4kids zich in om bij te dragen aan de ontwikkeling van een leer-/ontwikkelingsproject in Dacia. Het echtpaar Baba biedt daar professionele hulp en begeleiding aan kinderen met sociale problemen. Het realiseren van een speelterrein en een moestuin, waarvan alle kinderen van het dorp gebruik kunnen maken, is een van de doelstellingen. Het project Hope4kids in onze gemeente wordt geleid door Jan en Margriet Eenkhoorn uit Genemuiden.

Op 19 september a.s. zal “Werk in Uitvoering” toelichten, wat zij hebben gedaan en zullen ook de nieuwe projecten worden gepresenteerd. Die avond wordt bekend gemaakt wat de opbrengst van het projectjaar 2016-2017 is. Zo krijgen de inwoners van Zwartewaterland een beeld van wat er met hun bijdragen wordt gerealiseerd en wat de komende tijd op het programma staat. Ondertussen gaan de activiteiten gewoon door! Dit geldt ook voor acties als het inleveren van lege flessen in supermarkten en het inleveren van postzegels en oude ansichtkaarten.

Een aanvraag voor een project in een van de drie perioden in 2019 is op dit moment nog in behandeling.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Contour