24 april 2024 Gebruikers online: 14
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

De vernieuwde Kaai officieel geopend

Geplaatst op: 14 juli 2017

Tekst en foto's: Teunie Rijfkogel

Na maandenlang hard werken is dan eindelijk het moment gekomen waar vele Hasselters al geruime tijd naartoe leefden: de officiële opening van de heringerichte Kaai. Burgemeester Eddy Bilder en gedeputeerde Bert Boerman kregen de eer om de ‘nieuwe Kaai’ te presenteren aan het publiek. Hasselt mag zich nu de eigenaar noemen van een heuse rivierboulevard die de stad toegankelijker moet maken voor toeristen. 

Wie denkt aan de Kaai van ‘vroeger’, denkt aan een aanlegplaats voor grote schepen met daartegenaan enkel parkeerplaatsen.  Niet echt een visitekaartje voor (boot)toeristen om aan te meren en de stad te bezoeken. Maar daar is verandering in gekomen. Er zijn nieuwe muren gemetseld, de bestrating is aangepakt, er zijn loopbruggen geplaatst om makkelijk via de boot de wal op te kunnen en de verlichting is verbeterd. Daarnaast is ook gedacht aan waterveiligheid. De kade is aangepakt zodat men voor het water niet meer te vrezen heeft; Hasselt kan weer jaren vooruit.

In de korte toespraken van onder meer burgemeester Eddy Bilder wordt, naast het feit dat het Zwarte Water een belangrijke functie heeft binnen de Zwartewatersteden, ook de nadruk gelegd op de riolering. Bilder: “Voor ik mijn verhaal begin wil ik eerst even melden dat, mocht u hoge nood hebben, beter geen gebruik kan maken van het toilet hier. Er zijn wat problemen.” Lachend wijst hij vervolgens op zijn natgeregende colbert. “Mocht u denken, hij heeft zijn hoge nood op een andere manier opgelost… dit is van de regen.” De toon is weer gezet, maar biedt wel een mooi ezelsbruggetje naar de riolering. Want ook daar is wat aan gedaan. De investering in nieuwe terugslagkleppen was hoognodig en is een forse vooruitgang voor het gebied langs de Kaai.

De rivierboulevard, zoals de nieuwe Kaai aangemerkt wordt, was een wens van veel Hasselters. Niet alleen burgers wilden graag dat het verbeterd werd, maar er was ook al eens een burgemeester die zei: “Als hier niet binnen een jaar wat aan gedaan wordt, dan stap ik op.” Een gewaagde uitspraak, maar het gaf wel aan hoe het leefde. Dankzij de grootscheepse aanpak kan Hasselt haar bezoekers tijdens het naderende Hassailt echter met trots ontvangen. Wie Hasselt via het Zwarte Water aandoet ziet nu niet alleen een prachtige skyline met de Stephanuskerk die hoog boven de stad uittorent, maar ook een toegankelijk ingerichte kade, waar nieuwe loopbruggen uitnodigen om het centrum te bezoeken. Een hele vooruitgang!

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Contour