22 september 2020 Gebruikers online: 48
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

De Zwaluw is nog meer van iedere Hasselter

Geplaatst op: 15 juli 2017

Foto's Erik Eenkhoorn

Korenmolen De Zwaluw is na de restauratie nog meer van iedere Hasselter. Dat stelt commissaris van de Koning Ank Bijleveld vlak voordat ze de vang licht waardoor de wieken weer imposant kunnen ronddraaien. De Zwaluw is niet meer vleugellam.

“Geen gezicht”, zegt wethouder Dick Visserman op een zonovergoten zaterdagmiddag. Een dag na de opening van de Rivierboulevard is er al weer een opening in Hasselt. De opmerking van Visserman slaat niet op het nieuwe beeld. “Ik reed de afgelopen maanden over de brug en dan zag ik de molen zonder wieken. Dat zag er echt niet uit”, aldus de wethouder.

Na maanden van hard werken en een dik jaar van geld bij elkaar sprokkelen draait De Zwaluw echter weer. Bijleveld wees daarbij op het belang van samen doen. Ze noemde De Zwaluw ook meer dan ‘cultureel erfgoed’. “De acties van het afgelopen jaar hebben aangetoond dat de molen een plek middenin de samenleving heeft.”

En dat is precies zoals Stichting De Hollandse Molen dat graag ziet, zeiden bestuursleden Bakker en Zweinstra zaterdag. Zij vinden Hasselt een voorbeeld voor alle dorpen en steden waar een molen ook aan restauratie toe is. Voorzitter Van de Stege van de Hasseltse molen weet in ieder geval hoeveel tijd daarin gaat zitten. Hij bedankte zaterdag alle betrokken partijen. Bijleveld ging met een extra presentje naar huis: een ketting met daaraan een afbeelding van de molen.

De commissaris beloofde die de komende week bij Statenvergaderingen te dragen. Bijleveld prees als liefhebber van fanfaremuziek ook nog de muziek van Hasselts Fanfare, die voor de opening speelde.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore