31 maart 2023 Gebruikers online: 14
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

‘WG vd Hulst’ krijgt vaste plaats in Oude Stadhuis

Geplaatst op: 12 september 2017

Gemeente versterkt historisch karakter Hasselt met 'WG vd Hulst'

Het college van B en W wil zich Hasselt nog meer verbinden aan de schrijver WG van der Hulst en zijn nalatenschap. Behalve het tweejaarlijkse winterfestival wil het college dat het thema WG vd Hulst permanent zichtbaar is voor bijvoorbeeld toeristen. Concrete plannen zijn er om een collectie antieke schoolplaten en antiek schoolmeubilair te over te nemen van een verzamelaar ter waarde van 5.000 euro. Ook zijn er gesprekken gevoerd met Stichting ’t Oude Kinderboek (StOK) om zich in Hasselt te vestigen. Deze Stichting heeft 20.000 antieke kinderboeken in beheer die zij ook uitlenen.

De gemeente vindt dat de historische binnenstad nauw aansluit bij de sfeer van de kinderboekenschrijver. Ook het protestants-christelijke karakter sluiten volgens B en W aan bij de Hasselter identiteit.

De schoolplaten en schoolmeubilair vormen samen een oud schoolklasje die ook altijd een populair plaats inneemt tijdens het WG vd Hulst-festival. Eigenaar Dirk Sellis wil, gezien zijn leeftijd de antieke voorwerpen graag doorverkopen verkopen aan een partij die de collectie bij elkaar wil houden. De gemeente meent dat de verkoopprijs redelijk is gezien de zeldzaamheid van enkele voorwerpen.
Bedoeling is dat het schoolklasje een plek krijgt in het Oude Stadhuis, waarmee het op een prominente plek komt en het tijdens het toeristisch seizoen gegarandeerd toegankelijk is voor toeristen.

De gemeente zet ook in om de boekencollectie van StOK in het Oude Stadhuis te plaatsen. Daarvoor moet zij de stichting wel kunnen garanderen dat er een goed boekendepot komt in Hasselt en dat de zorg en het uitlenen van de boeken geregeld wordt. Daarvoor moet er in Hasselt ook een nieuw bestuur worden opgericht en vrijwilligers worden gezicht. SCAB heeft toegezegd mee te willen helpen met de registratie van de collectie en de uitleenfunctie.

 

 

 

Gepubliceerd door Bas Jansen

Eén reactie op “‘WG vd Hulst’ krijgt vaste plaats in Oude Stadhuis”

  1. Voordat men dit alles kan onderbrengen, zal men het Oude Stadhuis eerst groeihormonen moeten toedienen.
    Immers de beneden verdieping is aan de linkerkant in gebruik door het Tip en aan de rechterkant voor exposities, waar tijdens het seizoen twee exposities plaats vinden (meestal een geschiedkundige aan Hasselt gerelateerde en een plaatselijke of regionale kunstenaars expositie).
    De bovenverdieping wordt aan de marktzijde in gebruik genomen door de Historische Vereniging en de oude Raadzaal is in gebruik als trouwlocatie en als ruimte voor bijeenkomsten.

Contour