22 september 2020 Gebruikers online: 25
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Dankbaar Hassailt-bestuur kijkt vooruit naar 2022

Geplaatst op: 26 september 2017

Het bestuur en verschillende commissies van Stichting Hassailt hebben de laatste editie van het evenement geëvalueerd.  Tijdens de vergadering waren de aanwezigen het over één ding unaniem eens:  “De inwoners van Hasselt hebben de schippers (en hun bemanning) van Het Historische Bedrijfsvaartuig (LVBHB) opnieuw een warm welkom gegeven”.

Het maritieme evenement werd gehouden van 27 t/m 30 juli. Tijdens deze vier dagen stond Hasselt in het teken van het varend erfgoed en meerden er ruim 210 historische schepen af in de Hasselter binnenstad en aan de Kaai bij het Zwartewater. Dit prachtige schouwspel trok naar ruwe inschatting ongeveer 50.000 tot 55.000 bezoekers naar de Hanzestad Hasselt.

Door de weersomstandigheden vielen enkele geplande activiteiten in het water en bleven de bezoekersaantallen achter. Maar ondanks dat kijkt de organisatie ‘met een heel goed gevoel’ terug op deze vijfde editie.

Naast het prachtig plaatje van de oude binnenvaartschepen die Hasselt nog mooier maken, was er een programma met randactiviteiten voor elk wat wils. Zo waren er bijvoorbeeld demonstraties van oude ambachten, straattheater en muziek, het laden en lossen aan de Grintwal, de Hassailt-markt, het bezichtigen van de kalkovens en de beklimming van de toren. Kinderen konden zich heerlijk vermaken met spelletjes die allemaal te maken hadden met scheepvaart en leerde zeilen in het water langs de Wilhelminalaan.

De organisatie heeft veel enthousiaste reacties mogen ontvangen van zowel schippers als van bezoekers en inwoners. Afgelopen week zijn de verschillende onderdelen geëvalueerd en zijn gezamenlijk de plus – en minpunten benoemd. Allemaal met het doel om in 2022 een nog beter georganiseerde editie neer te kunnen zetten. Hassailt-voorzitter Kees van der Klocht: “We hebben gezamenlijk een prachtig Hassailt neergezet, waarbij ook de inwoners van Hasselt een groot compliment mogen ontvangen. De warmte en gastvrijheid naar de schippers was ook dit jaar weer fantastisch te noemen en dat maakt Hassailt uniek. De leden van de LVBHB kiezen uiteindelijk of ze in 2022 naar Hasselt willen komen, maar de basis hiervoor is hiermee gelukkig weer gelegd.”

Verder wil Van der Klocht de vele vrijwilligers bedanken voor hun inzet, in welke vorm dan ook. Van der Klocht: “Bij een groots opgezet evenement als Hassailt, heb je met heel veel aspecten te maken. Dat gaat van schoonhouden en afval ophalen tot veiligheidvoorzieningen en parkeerbegeleiding. Dan is het fantastisch dat er mensen zijn die hiermee willen helpen.” De voorzitter roept dan ook (nu Hassailt nog in het geheugen gegrift staat) vrijwilligers op om zich aan te melden. Gezamenlijk ideeën uit te werken en vormgeven voor Hassailt 2022. ‘Alle hands aan dek’.

Voor wie nog een keer de sfeer wil proeven, wordt uitgenodigt om de vele foto’s en filmpjes die gemaakt zijn te bekijken op de Hassailt-Facebookpagina. Hier kan iedereen ook eventuele tips en suggesties kwijt aan de organisatie voor komende edities. Vrijwilligers kunnen zich melden bij het bestuur.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore