19 september 2020 Gebruikers online: 20
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Gymnastiekvereniging viert groots haar 50-jarig bestaan

Geplaatst op: 8 november 2017

SV Hasselt viert heel 2017 haar 50-jarig bestaan. Zaterdagavond plaatst de gymnastiekvereniging de kers op de verjaardagstaart met een grote uitvoering in de sporthal. Alle 150 leden delen mee in de feestvreugde en laten dit weekend haar of zijn kunsten zien. Met voorzitter John Ritsema en Bennie ten Kate, actief lid en zoon van oprichter Evert ten Kate, een gesprek over de vereniging die Abraham ziet.

“We kennen elkaar van de gym”, vertelt John die al lange tijd een bezige bij is binnen de vereniging. Zowel John als Bennie zijn geboren in het oprichtingsjaar ’67. Beiden waren nog baby toen in december ’67 de verenging, toen nog GV Hasselt geheten, het levenslicht zag.

Bennie’s vader Evert, die kortgeleden overleed, is een van de grondleggers van de gymvereniging geweest. Bennie en Evert weten niet precies wie nog meer meehielpen met de opstart. Maar dat Ina Kracht ook een belangrijke rol heeft gespeeld in de eerste jaren staat buiten kijf. Waar Evert de mannelijke zijde van de vereniging begeleidde deed Ina dat met de meisjes en vrouwen.

“Eind jaren ’60 was er qua georganiseerde sport in Hasselt niet veel anders dan voetbal. Dat speelde mee om de gym op te richten. Het was bovendien, anders dan voetbal toen, een sport waar iedereen lid van kon worden. Mannen en vrouwen, van alle leeftijden, en dat is nog steeds zo. Het is laagdrempelig en een jeugdlid hoeft weinig aan te schaffen en betaalt nu maar 7,50 per maand.”

De eerste periode was de vereniging actief in de sporthal aan de Van Haersoltelaan. Bennie memoreert een moment dat de gymnasten vanwege de vakantieperiode niet in de sporthal terecht kon. Trainer Evert nam vervolgens zijn pupillen mee naar zijn werkplaats in de Hoogstraat. Daar hing (voor velen wel bekend) een rekstok en vond de training daar plaats.

De vereniging is altijd een plek geweest voor zowel recreanten als wedstrijdsporters. “M’n vader had dus allerlei kinderen in de groep, ook die niet zo getalenteerd waren. Maar zolang iemand inzet toonde, was dat voor hem het belangrijkst, dan wilde hij daar graag zijn energie in stoppen.”

In het gesprek hebben Bennie en John het regelmatig over de hoogtijdagen. Vooral in jaren ’80 had de vereniging veel leden, het dubbele zelfs van het huidige aantal. Ongeveer 300 sporters op het hoogtepunt. Verwant aan het klassieke turnen zijn er ook altijd afgeleide sportsoorten geweest, ook deze kregen een plaats in de vereniging. Dertig jaar geleden zaten bijvoorbeeld veel meisjes op jazzballet, nu neemt acrogym een belangrijke plaats in.

Voor John loopt de gymnastiekvereniging als een rode draad door zijn leven. Toen hij als kleine jongen naar Hasselt verhuisde kwam hij al gauw in aanraking met gym. Behalve alle uren van wedstrijden, oefeningen en demonstraties was de vereniging ook de plek waar hij zijn vrouw heeft leren kennen.
John is voorzitter en traint ook nog steeds een groep jongens, iets wat lastig te combineren is met zijn huidige baan waarvoor hij regelmatig in het buitenland verkeerd. “Maar trainers zijn duur voor ons als kleine vereniging, en vrijwilligers voor het bestuur en andere taken zijn lastig te vinden”, vertelt John wiens clubliefde te groot is om het verenigingswerk te laten liggen.

Met Bennie en een aantal andere oudgedienden hangt hij ook zelf nog wekelijks in de ringen. Naast de sportieve kant is het lol die hen motiveert om te blijven sporten. ”We hebben de grootste schik en veel spierpijn.”

Zaterdag is de jubileumuitvoering met het thema ‘Salto’s en seizoenen’ van 19.00 tot 22.00 uur.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore