20 april 2024 Gebruikers online: 32
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Zuinige Nadorst verbruikt meer gas en stroom dan centrum

Geplaatst op: 16 november 2017

Een infraroodscan van een huis. Op de gele/oranje vlekken is zogeheten 'warmtelekkage' zichtbaar.

Een presentatie in het gemeentehuis, woensdagavond tijdens in informatie-avond, geeft Hasselters een verrassend inkijkje in het eigen stroomverbruik. In de Nadorst blijkt het elektriciteitsverbruik hoger dan aan de andere kant van de Dedemsvaart. Het verschil loopt zelfs op tot 800 kWh op jaarbasis, met 3.342 kWh in de Nadorst en 2.523 kWh in het centrum in 2016.

Gemiddeld genomen doet Hasselt het beter dan landelijk met 3.021 kWh ten opzichte van 3.300 kWh. Ook voor gas geldt dat in de Nadorst meer verbruikt wordt dan in het centrum. Al lopen hier de verschillen iets minder ver uiteen: 1.445 kubieke meter in de Nadorst tegenover 1.277 kubieke meter in het centrum.

Daarop volgde  verrassing: de Nadorst blijkt tegelijkertijd ook de zuinigste wijk van Hasselt. Een kaartje met energielabels laat zien dat in de Nadorst de energielabels overwegend geel zijn (dichter bij groen) terwijl dat in het centrum vooral oranje (dichter bij rood) is.

“Groen is goed”, vertelt Anja van de Brink van de gemeente. “En rood is kans voor verbetering, en die kansen zijn er veel.” Egbert Brouwer, van Duurzaamheidscombinatie Zwolle (DCZ), geeft daarover advies. Vaak zijn er verhelpbare problemen die zorgen voor verlies van energie: Natte of uitgezakte isolatie, kieren, naden en gaten, bouwgebreken en onjuiste detaillering.

“Vaak wordt de combinatie gekozen voor het energiezuiniger maken van de woning met het onderhoudsarmer maken van de woning. Zo werkt de duurzaamheid letterlijk twee kanten op”, zegt Brouwer. Het belangrijkste is altijd: isolatie. “Isolatie laat het totale gasverbruik in Nederland met maar liefst de helft dalen.” Daarnaast heeft isolatie ook de nodige voordelen: “Isoleren is drie keer goed: voor je portemonnee, voor het milieu en voor je wooncomfort.”

Op de informatieavond kwamen zo’n 20 bewoners af. Veel daarvan maakten gebruik van het aanbod van DCZ om een energiescan op hun huis los te laten. Daarmee worden de zwakke punten van een huis in kaart gebracht en kunnen mensen vervolgens met bouwpartners van DCZ in gesprek over eventuele aanpak.

Wie meer wil weten over verduurzaming kan kijken op de website van de gemeente: www.energieloket-west-overijssel.nl/zwartewaterland

Gepubliceerd door admin

Eén reactie op “Zuinige Nadorst verbruikt meer gas en stroom dan centrum”

  1. Ook gedacht aan oude panden in het centrum die onder de monumentenwet vallen en waar geen dubbel glas in geplaatst mag worden. Kortom men wil isolatie bevorderen maar voor oude panden wordt dit tegengewerkt.

Contour