19 april 2024 Gebruikers online: 21
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Fotoclub Positief 40 jaar: van analoog naar digitaal

Geplaatst op: 28 november 2017

Van links naar rechts: Wim van Tellingen, Henk Poelarends en Hilbert Kroes.

Fotoclub Positief viert haar 40-jarig bestaan. Eigenlijk al bijna 41, want de club werd in januari 1977 opgericht. Een tijd waarin het opereren van de club drastisch veranderde. “We zijn van analoog naar digitaal gegaan”, vertelt Hilbert Kroes. “En daarmee kregen we ook een stijgende lijn in het aantal leden.” Vandaag telt de club 28 leden, een aantal dat in het verleden ook weleens lager lag.

Positief ging door diepe dalen in de achterliggende jaren. “We begonnen in het Justitie Bastion”, zegt Kroes. “Daarna kregen we een plekje in een oude school, die niet meer voor het onderwijs gebruikt werd. We hadden prachtig lokaal, dat we helemaal zelf ingericht hebben.”

Lang konden de hobbyisten er niet van genieten. Binnen een halfjaar (in 1985) brandde de school af en was er van de clubeigendommen weinig meer over. Een droogpers voor fotopapier, drie vergrootapparaten, een diaprojecter en lampen gingen allemaal verloren. “Gelukkig hadden we de boel goed verzekerd en kregen we 5.000 gulden.”

De tien jaar daarna was de club ‘slapend’. Alle leden waren vrijgesteld van contributie, heel veel leden bedankten ook voor het lidmaatschap. “De bondscontributie hebben we wel al die jaren betaald, net als de Kamer van Koophandel.”

Zo halverwege de jaren ’90 bloeide de club weer op. Leden hadden zelf wel foto’s gemaakt in de ‘slapende jaren’, maar niet in clubverband besproken. Met zo’n vijf mensen maakte Positief een nieuwe start, en Teeuwland kwam in beeld als locatie. Daar is nu nog steeds een opberglokaal.

Het digitale tijdperk kwam eraan. Begin deze eeuw deden digitale camera’s hun intrede, maar de clubleden moesten er weinig van hebben. “De kwaliteit was heel matig”, vertelt Wim van Tellingen. “De traditionele leden dachten dat het wel over zou waaien.”

Niets bleek minder waar, en ook Positief stapte over op digitale camera’s. “Je bedacht je vroeger wel drie keer voordat je de knop indrukte”, lacht Henk Poelarends. “Nu is het: Knip maar raak voor een knaak.”

Waar de clubleden voorheen soms een hele avond bezig waren met het vergroten van een foto, is dat nu een kwestie van een seconden. “Toen moest je nog echt veel moeite doen voor een afdruk”, zegt Poelarends.

Toch veranderde in al die tijd het principe van een camera niet, demonstreert Kroes met een camera uit 1896. “Dit is gebaseerd op dezelfde principes als de meest moderne camera, en heeft ook een diafragma en sluitertijd. Deze dingen maakten prima foto’s.”

Toen moest dat alles handmatig bediend worden, nu niet meer. Dat is een groot verschil, en dat merken de leden. “De leden die als laatste bij de club komen, verwachten dat ze het van anderen leren”, zegt Van Tellingen. “Maar alles met de hand doen, daar leer je het meest van. Wij zien het verband tussen de instellingen, die ervaring neem je mee in het digitale tijdperk.” Kroes vult aan: “De kennis die wij vroeger opgebouwd hebben, ontbreekt bij bijna iedereen die er na 2010 bijgekomen is.”

De club hoopt in de toekomst jonge leden welkom te kunnen heten. “De gemiddelde leeftijd, die is nu rond de 60, zou best wat naar beneden mogen”, vindt Poelarends. “En je mag ook gewoon lid worden als je foto’s maakt met je smartphone. Als het over compositie, belichting en vormgeving gaat: dat kan allemaal met de smartphone.”

Vanavond houdt Positief een jubileumavond in de bibiliotheek. Er zijn dan workshops en de club kijkt naar de toekomst. Een hapje en drankje ontbreken daarbij niet. Alle geïnteresseerden in fotografie op deze avond welkom. De avond begint om 20:00 uur.

Gepubliceerd door admin

Reacties zijn gesloten.

Contour