18 april 2024 Gebruikers online: 19
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Vergrijzende Vogelvriend in De Zwaluw

Geplaatst op: 1 december 2017

Een gekwetter van jewelste in Molen de Zwaluw. Vogelvriend Hasselt houdt daar de jaarlijkse tentoonstelling en de kanaries, parkieten en tropische vogels laten zich aan de eerste bezoekers graag horen. “Ook de keurmeesters zijn onder de indruk van deze locatie: een vogeltentoonstelling in een molen maken ze nergens mee”, lacht bestuurslid Visscher.

Samen met collega Buskes vertelt hij over het lief en leed van de vereniging. “We hebben 35 leden en dat aantal is de laatste jaren stabiel. Vroeger hadden we veel meer leden, op het hoogtepunt wel tachtig”, vertelt Buskes, die zelf 45 kruisjes achter zijn naam heeft. “Ik was als scholier al lid, maar heb opgezegd toen ik in militaire dienst moest. Achteraf had ik dat beter niet kunnen doen”, lacht Buskes, die volgend jaar met de andere leden het zestigjarig bestaan van de vereniging hoopt te vieren. Dan komt er zeker ‘iets extra’s’, maar hoe het programma eruit gaat zien is nog niet bekend.

Eerst maar eens de tentoonstelling, die bezoekers vandaag en morgen kunnen bezoeken. “Wij verwachten dat het vooral op zaterdag druk wordt, al moeten we wel het weer mee hebben. Naast de vogels houden we ook een mooie verloting. De middenstand van Hasselt heeft weer voor leuke prijzen gezorgd”, zegt Buskes, terwijl de nodige bezoekers al binnenkomen. Vooral bestuursleden van andere verenigingen uit de regio.

Net zoals andere verenigingen vergrijst de Vogelvriend. “De computer he…”, zegt Visser over de reden waarom jongeren minder interesse hebben in de vogelkwekerij. “En de verantwoording”, vult Buskes aan. “Vogels zijn volledig van jou afhankelijk: ze hebben elke dag voer en schoon water nodig. Zelf ben ik twee uur per dag met de vogels bezig, maar ik heb er wel honderd. En met vakanties moet je altijd vervanging regelen. Veel mensen vinden dat denk ik een te grote belasting.”

Terwijl hij zelf veel plezier beleefd aan de hobby. Een mooi tijdverdrijf. “Straks begint het kweekseizoen weer. Dan heb je een mooi nestje, mensen vinden dat prachtig om te zien. Zelf doe ik ook aan wedstrijden mee. Nu in Hasselt, straks de regioshow in Meppel en de Overijsselse show in Nijverdal. Daarna sluiten we het seizoen af in de IJsselhallen. Volgend jaar is dat het decor voor de wereldshow, dan komen er 25.000 vogels vanuit de hele wereld”, vertelt Buskes, zelf gespecialiseerd in kanaries en daarmee ook kampioen van de Vogelvriend.

In De Zwaluw staan er aanzienlijk minder, maar is het decor wel mooier. Komt dat zien kortom!

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Contour