20 september 2020 Gebruikers online: 14
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Collectie Snijder krijgt een mooie plek

Geplaatst op: 14 december 2017

Gerrit Snijder heeft zijn collectie voorwerpen uit de Hasselter grachten overgedragen aan onlangs opgerichte Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland. Samen met voorzitter Assink zette hij donderdag een krabbel onder een contract. Waar de voorwerpen straks zichtbaar zijn, is nog niet duidelijk.

Snijder was alert toen de grachten en later de Molenwaard werden uitgebaggerd. “Hij heeft veel voorwerpen gered die anders zouden zijn afgevoerd: materialen die de komende generaties iets vertelt over het leven rond begin 20e eeuw”, zegt burgemeester Bilder, die veel waardering heeft voor het werk van Snijder.

Hij diepte de afgelopen jaren zeker 450 voorwerpen op. Van kleine dingen tot voorwerpen die zo groot zijn dat ze niet zijn te tillen. De nieuwe stichting gaat deze beheren en krijgt bovendien voorwerpen die nu in het depot van de gemeente liggen in beheer. Samen moeten ze uitgroeien tot een soort museum van alles wat met archeologie in Zwartewaterland te maken heeft.

Volgens de burgemeester zou de binnenstad van Hasselt een geschikte plek zijn om deze te bewaren en tentoon te stellen. Locaties zijn in beeld, maar een definitieve keuze is nog niet gemaakt. Tot die tijd gaat de collectie naar een tijdelijke plek. Die is al wel bekend, maar uit veiligheidsoverwegingen wordt die locatie nog niet bekendgemaakt om eventuele ongenode gasten niet wijzer te maken.

Als er straks een definitieve plek is voor de collectie, komen daar ook andere voorwerpen uit de grond van Zwartewaterland te liggen. Binnenkort wil de nieuwe stichting een bijeenkomst beleggen om ook vrijwilligers uit Genemuiden en Zwartsluis te werven. De stichting, bestaande uit amateurs, werkt nauw samen met de gemeente. Bedoeling is dat zij ook betrokken zijn bij archeologische werkzaamheden, bijvoorbeeld voorafgaande aan bouwprojecten. De eindverantwoordelijkheid daarvoor ligt overigens bij de stadsarcheoloog van Zwolle.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore