19 september 2020 Gebruikers online: 21
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Lezing over Hasselter baggerfirma’s

Geplaatst op: 22 februari 2018

John Assink uit Hasselt verzorgt donderdag 1 maart een, naar verwachting, boeiende lezing in Sluuspoort. De lezing begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De entreeprijs is 7,50 euro, inclusief een kopje koffie/thee.

Tijdens deze lezing worden de bezoekers meegenomen naar het ontstaan van de waterbouwkunde in Nederland.  Deze waterbouwkundige kennis is opgedaan, vaak door schade en schande, in de afgelopen eeuwen. Niet onlogisch gezien de lage ligging van grote delen van ons land ten opzichte van de zeespiegel en het doorsnijden van vele rivieren.

De ontwikkeling van dijkconstructies, baggerwerktuigen en waterkerende werken hebben Nederland tot ver over de landsgrenzen grote bekendheid gegeven. Veel is hierbij te danken aan de waterschappen, Rijkswaterstaat en grote ingenieursbureaus, maar ook aan de aannemersbedrijven, die steeds weer innovatieve ideeën ontwikkelden en betere baggermachines lieten bouwen.

Zwartewaterland  kent momenteel veel gespecialiseerde waterbouwkundige bedrijven. Maar ook enkele hebben niet overleefd, zoals Boltje en Prins van Wijngaarden. Beide bedrijven zorgden destijds voor veel werkgelegenheid in de regio, maar ook aanverwante bedrijven als scheepswerven en toeleveranciers hebben hiervan geprofiteerd. In het tweede deel van de lezing zal aan deze bedrijven en de ontwikkeling van baggermaterieel door de eeuwen aandacht worden besteed.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore