20 april 2024 Gebruikers online: 23
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Historie Zwartewatersklooster moet herleven

Geplaatst op: 9 maart 2018

Foto's: Gerrit Koers

De historie van Zwartewatersklooster laten herleven. Dat is het doel van de convenanten die vrijdagmiddag werden ondertekend door wethouder Dick Visserman, German Rijfkogel van de stichting Begraafplaats Zwartewatersklooster en Jouk Huisman namens de stichting Ontwikkeling en Beheer Erfgoed Deltagebied Overijssel.

De ondertekening vond plaats in een boerenschuur, die volgens Visserman moet wijken. Daar liggen restanten onder van het klooster dat ooit opgericht werd (in 1228) als boetedoening voor de Slag bij Ane. Ridders uit die slag moeten begraven liggen in Zwartewatersklooster. Ook die historie moet weer bovenkomen. “Ik ben hartstikke blij dat ik een handtekening kan zetten”, meldde Rijfkogel. “Anders was het misschien doodgebloed.”

Huisman: “Ik ben blij dat we zover zijn.” De geschiedenis van Zwartewatersklooster moet duidelijker worden, vooral met het oog op recreatie en toerisme. “Mijn verwachtingen zijn hooggespannen”, zei Visserman. Archeoloog ​Kasper van den Berghe riep op om het erfgoed te gebruiken als blik naar de toekomst. “Het is bijna niet voor te stellen dat hier een groot complex is geweest. Wij gaan er weer wat moois van maken.”

Hoeveel restanten er nog zijn van het klooster, moet in de komende jaren blijken.

 

Gepubliceerd door admin

Reacties zijn gesloten.

Contour