23 april 2024 Gebruikers online: 16
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

OBS Genne eind dit schooljaar dicht

Geplaatst op: 12 april 2018

De openbare basisschool (OBS) in Genne gaat per 1 augustus sluiten, als het aan de overkoepelende stichting ligt. Dat schrijft directeur-bestuurder Alberto Boon van de stichting Op Kop in een brief aan de gemeenteraad. Het aantal leerlingen loopt naar verwachting terug naar hooguit 8 met ingang van het nieuwe schooljaar. Dat is ‘dusdanig laag’ dat zowel het schoolteam en het bestuur het ‘onverantwoord’ vinden om na de zomervakantie nog onderwijs te geven op de school.

De vereniging Openbaar Onderwijs concludeert ‘gezien de snelle terugloop dat sluiting per 1 augustus het meest logisch is’. “Het huidige leerlingenaantal en de onvoorspelbaarheid/onzekerheid over instroom van leerlingen, heeft er nu toe geleid dat het bestuur van Stichting Op Kop en de directie en het team van de school hebben geconcludeerd dat de school geen duurzaam toekomstperspectief (meer) heeft”, schrijft Boon.

In de statuten van de stichting staat dat de gemeenteraad op voorstel van de stichting beslist over het opheffen van een tot de stichting behorende school. Dat is gegrond op de Wet op het Primair Onderwijs: een besluit tot opheffing van een school wordt meegedeeld aan de gemeenteraad. Die kan daarna besluiten zelf de school in stand te houden, maar dat geldt niet voor een nevenvestiging zoals OBS Genne.

In de wet staat ook dat de stichting uiterlijk op 1 augustus voorafgaand aan het jaar van sluiting aan de gemeenteraad de beoogde sluitingsdatum meldt. Het blijkt, volgens Boon, echter dus niet verantwoord om door te gaan tot 1 augustus 2019.

“Op dit moment zijn wij in gesprek met de Medezeggenschapsraad (MR) en individuele ouders over het vinden van passende andere scholen voor de leerlingen. Dit kan de hoofdvestiging De Toermalijn, een andere Op Kop-school of een andere school in de regio (Zwolle) zijn”, aldus Boon. De MR heeft overigens een positief advies gegeven over de sluiting, maar dan wel over sluiting in 2019. De MR en de Raad van Toezicht moeten nog goedkeuring geven voor sluiting per 1 augustus van dit jaar.

Gepubliceerd door admin

Eén reactie op “OBS Genne eind dit schooljaar dicht”

  1. Jammer voor het schooltje geen leerlingen meer de bel zl niet meer rammelen. Maar ….. de een zijn dood is de ander zijn brood want Genneschooltje is een mooie plek in een mooie omgeving om van dat schooltje een BB te maken ook geschikt voor groepsaccomodatie . kieken wat et wordt !!!!!!

Contour