19 april 2024 Gebruikers online: 28
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Hasselt herdenkt oorlogslachtoffers

Geplaatst op: 4 mei 2018

Hasselters hebben vrijdagavond iedereen herdacht die door oorlogsgeweld is omgebracht. Traditiegetrouw verzamelden inwoners en ambtsbekleders zich bij het monument bij de Grote Kerk om twee minuten stilte in acht te nemen. Voorafgaand vond een stille tocht plaats vanaf het gemeentehuis langs de Joodse begraafplaats. Ook daar werden net als op de Markt kransen gelegd.

Bij het monument waren veel Hasselters bij elkaar gekomen om stil te staan bij het oorlogsleed. Zichtbaar waren veel mensen onder de indruk van het gezamenlijke moment. En als ’the last post’ van de Hasselts Fanfare-trompettist schalt over de Markt, fluistert een toeschouwer ‘dat ze er opnieuw weer kippenvel van krijgt’. Dan slaan de kerkklokken acht keer en is het twee minuten stil in het centrum.

Voor de tocht en de ’twee minuten’ was er een bijeenkomst in het gemeentehuis waar dichter Casper de Jong een voordracht hield en leerlingen van de CBS uit Mastenbroek een lied zongen en declameerden. Namens de gemeente hield Wethouder Gerrit Knol een toespraak. Het geheel werd omlijst met Joodse klezmermuziek.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour